Stipendiju „Super devojčice“ dobilo 20 devojčica

Postavljeno: 18.10.2022

Na Konkurs „Super devojčice 2022“ pristiglo je 384 prijava iz Srbije, a stipediju je dobilo 20 devojčica, saopšteno je iz kruševačkog Alternativnog centra za devojke, koji je sproveo pomenuti Konkurs.

– Usled velikog broja prijava, pred Komisijom za ocenjivanje i timom Alternativnog centra za devojke, nije bio lak zadatak, jer su sve prijave bile izuzetno kvalitetne i ukazivale su na veliku potrebu za podrškom. Ipak, usled ograničenih resursa, konačna rang lista dobitnica stipendija limitirana je na 20 dobitnica, iako tim koji stoji iza realizacije kampanje „Podrži Super devojčice“, zaista veruje da su sve devojčice koje su se prijavile na Konkurs, Super devojčice i da podjednako zaslužuju stipendiju i bolje uslove, odnosno podršku za razvijanje talenata i veština u oblasti nauke, umetnosti i sporta – saopšteno je iz Alternativnog centra za devojke.

Ovogodišnja kampanja https://www.donacije.rs/projekat/super-devojcice/ #PodržiSuperdevojčice je trajala od 1. do 30. septembra 2022. Početni cilj kampanje bio je da se prikupi najmanje 330.000 dinara za 10 stipendija. Očekivanja su premašena, jer je prikupljeno ukupno 474.335 dinara. Iznos će biti dupliran, odnosno uvećan za 3.500 dolara, koje će donirati Trag fondacija, što znači da je dodeljeno 20 stipendija.

– Kampanju smo pokrenule sa velikim entuzijazmom i ambicijama. Bile smo uverene da će odziv javnosti biti veliki i da će zajednica još jednom, pozitivno reagovati i višestrano podržati kampanju. Veoma smo ponosne na činjenicu što su ovogodišnju kampanju podržali različiti društveni akteri, i što je među donatorima/kama i podržavaocima/teljkama kampanje, bio veliki broj pojedinaca/ki filantropa/kinja, organizacija civilnog društva, malih i srednjih kompanija i medija, koji su pružili ogroman doprinos, omogućavajući medijski prostor za promociju kampanje #PodržiSuperDevojčice – navodi Anita Pantelić, članica tima Alternativnog centra za devojke.

Podsećamo da je kampanja #PodržiSuperDevojčice inspirisana Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava 11. oktobra i koji je prvi put obeležen 2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija sa idejom da se utiče na povećanje svesti javnosti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta!
Komisiju za odabir Super devojčica 2022 su činile: Jelena Jaćimović, ilustratorka, potom Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu u Beogradu, zatim Olga Boškov, aktivistkinja Femix-a i Rok kampa za devojčice i Nataša Petrović, fudbalska trenerica te tim ACZD-a!

Tim ACZD zahvalan je donatorima/kama i ljudima dobre volje koji su na različite načine podržali inicijijativu i doprineli da 20 devojčica širom Srbije dobije zasluženu i preko potrebnu podršku za razvoj u oblasti nauke, umetnosti i sporta!

Napominjemo da je kampanja “Podrži Super devojčice” aktivna tokom čitave godine, te da građani/ke sve neophodne informacije i načine doniranja sredstava za Super devojčice mogu potražiti na sajtu https://superdevojcice.org/.
Dobitnice stipendija „Super devojčice 2022“ su:
Nađa Ljušić, Šid, slikarstvo
Emilija Vujanović, Beograd, balet i violončelo
Kristina Vasić, Paraćin, saksofon
Petra Babić, Mionica, violončelo
Anđelka Petković, Smederevo, violončelo
Katarina Bjelović, Beograd, slikarstvo
Vladana Rajković, Trgovište/Knjaževac, slikarstvo
Sofija Mirčeta, Beograd, parakarate
Tara Čulić, Valjevo, biciklizam
Zara Matić, Striža/Paraćin, ritmička gimnastika
Jazmin Horvat, Senta, vaterpolo i plivanje
Sara Nikolić, Babušnica/Pirot, stoni tenis
Ilijana Stojanović, Svilajnac, ritmička gimnastika
Jana Milenović, Rača/Kragujevac, karate
Elena Orgizović, Zrenjanin, robotika
Sunčica Đurđević, Žiča/Gotovac/Kraljevo, matematika i fizika
Jelena Vukosavljević, Beograd, hemija i fizika
Ivana Ristić, Trupale/Niš, robotika
Sofija Čuperkić, Podvrška/Kladovo, biologija
Luna Đurđina Dobrić, Negotin, programiranje i matematika

Ostale vesti

back-to-top