Šta je pokazala revizija podataka o broju preminulih od korone

Postavljeno: 08.07.2021

Prema revidiranim podacima koje je danas objavio kruševački Zavod za javno zdravlje, broj preminulih od korona virusa na području Rasinskog okruga manji je za 188, odnosno, da sada je zvanično bitku sa ovim virusom u Okrugu izgubilo 527 ljudi

U odnosu na jučerašnji izveštaj Zavoda o broju preminulih od korone gde se navodi da je od početka epidemije od tog virusa u Okrugu preminulo 715 ljudi, današnji podaci pokazuju da je taj broj za oko 40 odsto manji.

Kako objašnjavaju u Zavodu, na zahtev Instituta Batut urađena je revizija smrtnih ishoda povezanih sa korona virusom, te prikazani isključivo podaci o smrtnim ishodima sa jedinog zvaničnog izvora podataka, odnosno, prijave smrti od zaraznih bolesti.

– Na početku epidemije i u periodu kada je epidemiološka situacija bila izuzetno loša, nismo redovno od lekara i nadležnih zdravstvenih ustanova dobijali zvanične prijave o broju preminulih od korone. To je tada bilo razumljivo jer su lekari u kovid sistemu bili preopterećeni poslom i spašavanjem života pacijenata, radili su po 12 sati dnevno pod otežanim uslovima i nije bilo vremena za popunjavanje tih obrazaca. Takođe, nismo redovno dobijali ni prijave ni iz Beograda i Niša gde smo na početku slali teške pacijente iz Kruševca i Rasinskog okruga – kažu u Zavodu.

Do podataka o broju preminulih, kako kažu, uglavnom su dolazili tako što su te informacije dobijali od rodbine, izabranih lekara preminulih pacijenata ili lekara u kovid sistemu koji su Zavod usmeno izveštavali o preminulima.

Revidirani podaci pokazali su da je od početka epidemije u Kruševcu registrovano 299 smrtnih slučajeva koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom, a ne 436 kako su pokazali ranije prikupljeni podaci. U Rasinkom okrugu, zvanično je 527 preminulih, što je za 188 manje u odnosu na prethodne podatke.

Inače, tokom protekla 24 sata na području Rasinskog okruga virus korona potvrđen je kod četvoro pacijenata, a svi novooboleli su iz Kruševca. U Opštoj bolnici od 15.juna nema nijednog pacijenta koji je hospitalizovan zbog tog virusa.

Na području Rasinskog okruga od početka epidemije korona virus potvrđen je kod 21.350 lica, najviše iz Kruševca, gde je do sada od korone obolelo 11.109 ljudi, najmanje iz Brusa gde je ukupno do sada registrovan 881 oboleli.

U Kovid bolnici u Kruševcu, trenutno je hospitalizovano 17 pacijenata. Dvoje je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i ti pacijenti su u jako teškom stanju.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top