Srednja škola Brus – vicešampioni Srbije u preduzetništvu

Postavljeno: 11.05.2021

Takmičenje iz preduzetništva održano je u online formatu, u organizaciji Beogradske bankarske akademije, a pod nazivom Start-up i učeničko preduzetništvo. Tim Srednje ekonomske škole iz Brusa, koji su činili mentorka Snežana Šović i takmičari: Anđela Stanić, Violeta Vukojević i Nemanja Radmanovac, za aplikaciju “Pametan uložak” osvojio je drugo mesto

– Zadatak samog takmičenja je bio da osmisli inovativne biznis ideje i izradi biznis plan. Kroz takmičenje učenici su prošli i dve online radionice, za koje su dobili sertifikate. Nakon izvršene selekcije radova, đaci su ušli u finale ove smotre znanja i veština. U finalu samog takmičenja nastupilo je 12 timova iz cele Srbije, mi smo osvojili drugo mesto u kategoriji najbolje urađena prezentacija i najbolje prezentovane ideje – kaže profesorka Snežana Šović, mentorka bruskih srednjoškolaca.

Sagledavši probleme i potrebe savremenog načina života i prioritete, pre svega kada je reč o sve većoj potrebi za nadzorom osoba sa poremećajima u pamćenju, sluhu, vidu, sve veći broj starih osoba sa Alchajmerovom bolešću i brojnim drugim zdravstvenim problemima koji zahtevaju nadzor, ali sa druge strane i sve veću potrebu za kretanjem i praćenjem fizičkih aktivnosti oni su osmislili aplikaciju Pametan uložak.

– Naš proizvod je namenjen prvenstveno licima sa oštećenim vidom, osobama sa oštećenim pamćenjem (demencije) ali i za decu i odrasle. Neta ulošci imaju opciju povezivanja sa telefonom preko blutut uređaja, kako ne bi došlo do gubljenja osobe koja nosi patike sa našim uloškom. U samom ćošku se nalazi mini trakes sa BT odašiljačem koji je neosetan prilikom hodanja – kaže Anđela Stanić, učesnica.

Prema rečima takmičarke Violete Vukojević, patike rade uz pomoću blutut veze u zadnjem delu uloška, koji vibrira na levom ili desnom ulošku u zavisnosti od toga u kom pravcu treba da skrene korisnik. Ovaj “Neta uložak” ima primenu i u fitnes industriji, u samoj aplikaciji možete dobiti informacije o ruti kojom ste išli, broju koraka, broju pređenih kilometara i sagorenim kalorijama. Za osobe sa demencijom, Alchajmerovom bolešću i sličnim oboljenjima postoji mogućnost dodavanja odgovornih lica u aplikaciji, samim tim te osobe mogu pratiti gde su njihovi voljeni. Planiraju da patentiraju ideju, zato što je inovativna i nema ovakvih proizvoda na tržištu.

– Koristi od učešća u takmičenju u izradi biznis planova su ujedno i prilika da se poslovna ideja prezentuje širem krugu slušalaca, osposobljavanje za timski rad i razvoj prezentacionih veština i drugo – ističe član ekipe Nemanja Radmanovac.

Prvo mesto na ovom takmičenju osvojili si učenici Elektrotehničke škole iz Zrenjanina koji su predstavili ideju pametne olovke. Velika korist za sve učesnike je to što su učešćem i dobijanjem sertifikata, dobili i pravo da se upišu na Beogradsku bankarsku akademiju bez polaganja prijemnog ispita.

N. M.

Ostale vesti

back-to-top