Skupština Grada o izvršenju budžeta, koncesiji za Apoteku, odlukama o partnerstvu za osvetljenje i održavanje puteva

Postavljeno: 20.09.2019

Odbornicni Skupštine Grada usvojili su na današnjem zasedanju Izveštaj o šestomesečnom izvršenju budžeta, prema kome su prihodi ostvareni sa skoro 52 odsto, a rashodi sa oko 36 odsto. Podržali su Nacrt  Ugovora o javno – privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije za rekonstrukciju i modernizaciju sistema javnog osvetljenja, prihvatli Predlog Odluke o usvajanju koncesionog akta za obavljenje farmaceutske zdravstvene delatnosti te se saglasili sa projektom javno privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za redovno i zimsko održavanje opštinskih puteva i ulica. Skupština Grada usvojila je informaciju o poslovanju javnih preduzeća, više građevinskih rešenja, predloga planova detaljne regulacije kao i niz kadrovskih rešenja

Prema izveštaju o šestomesečnom izvršenju budžeta, koji je odbornicima predstavila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović u prvoj polovini godine ostvareno je 51,88 odsto prihoda, a izvršeno 36,2 odsto planiranih rashoda. 

– Ukupni prihodi budžeta Grada iz svih izvora i posle rebalansa na dan 30.6. panirani su bili 3,82 milijarde, a u periodu januar – jun ostvareno je 1,98 milijardi, odnosno 51,88 odsto. Rashodi su, iz svih izvora bili 1,38 milijardi, odnosno izvršeni su u prvoj polivi godine sa 36,2 odsto – navela je gradonačelnica.

Objasnila je da je su rahodi u tom periodu nižu od planiranih jer su u trenutku kada je rađen presek, odnosno u junu, mnogi prijekti tek bili započeti, a neki su bili u toku. 

– U ovom periodu konsolidovani budžetski suficit iznosi 211 miliona dinara, imamo nerasporedjene prihode iz prethodne godine od oko 390 miliona dinara, to je oko 600 miliona dinara neutrošenih sredstava koja se nalaze na računu izvršenja budžeta i na računima budžetskih korisnika. Najbitnije je da smo period januar – jun završili sa suficitom u budžetu. Građni vide koliko se gradi, kako grad raspolaže sredstvima, koliko se ulaže u infrastrukturu, sport, kulturu, odnosno u sve oblasti koje čine život naših sugradjana boljim. Zahvaljujući pomoći Republike i brojnih ministarstava u Kruševcu se sprovodi više projekata. Bitno je, takođe, reći da u svim projektima Grad učestvuje sa trećinom sredstava, odnosno bili smo u poziciji da ih dobijemo jer smo u budžetu imali sredstva za učešće – napomenula je ona.

Odbornik Demokratske stranke, Milomir Marinković, jedan od četvoro odbornika te stranke koji čine opoziciju u kruševačkoj Skupštini, zamerio je što je, kako je kazao, realizacija budžeta šarenolika, „po negde je realizacija nula odsto, neke pozicije nisu prioritetne poput poljoprivrede gde je realizacija 3,6 odsto“. Kazao je i da su zanemareni odredjeni kapitalni projekti poput vodosnabdevanja te naveo da izraz „ostale opšte usluge“, stavka za koju je u budžetu predviđeno 550 miliona dinara, uvek ostavlja sumnju prema onima koji realizuju budžet.

Vladajuću koaliciju je pohvalio za to što se u Kruševcu dosta gradi, ali ih i podsetio da ne treba „pljuvati“ na prethodnike jer je, kako kazao, neke od tih projekata pokrenula Demokratska stranka dok je bila na vlasti. 

Odgovarajući na Marinkovićeve prozivke gradonačelnica je rekla da su ove godine izdvajanja za poljoprivredu veća u odnosu na prethodnu te Grad u saradnji sa donatorima u toj oblasti obezbedjuje i dodatna sredstva. Govoreći o vodosnabdevanju kazala je da je više od 90 odsto teritorije Kruševca pokriveno snabdevanjem vodom sa jezera Ćelije te da Grad u narednom periodu rešavati i probleme sela koja su svojevremeno gradila sopstvene vodovode.

Marinković je kritikovao i to što je na dnevni red sednice po hitnom postupku ubačeno devet tačaka o kojima ne može da diskutuje jer nema vreme da se pripremi za njih, podsećajući da je to postala praksa vladajuće većine.

Među tim tačkama, razmatran kao 75. na dnevnom redu, bio je Predlog Odluke o usvajanju koncesionog akta za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou.

Načelnik Gradske uprave Ivan Anđelić je, govoreći o tom Predlogu, podsetio da je Grad, kao osnivač, najpre pokušao da problem otežanog poslovanja Apoteke reši kroz postupak javno privatnog partnerstva, ali da za takvo rešenje nije pristigla ni jedna ponuda. Precizirao je da je tome najverovatnije doprinela i izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, doneta tokom tog postupka, koja je predvidela obavezu lokalne samouprave, kao osnivača, da preuzme dugovanja Apoteke. Zbog toga je usledilo pokretanje procedure za pronalaženje koncesionara.

– Ustanova Apoteka je nesolventna, nelikvidna, ne može samostalno da izadje iz te situacije. Koncesija podrazumeva da koncesionar, odnosno privatni partner Gradu plaća koncesiju za korišćenje nepokretnosti, reč je o 26 objekata u javnoj svojini Kruševca i drugih opština. Od tih sredstava Grad isplaćuje dugovanja Apoteke. Koncesija se daje na 15 godina, objekti se ne otuđuju. Mislim da će privatni partner imati interes da preuzme Apoteku. Projektom je predviđeno da kocesionar preuzme zaposlene i da nastavi da se bavi profesijom – kazao ja Anđelić.

On je obrazložio i predloge Odluke o dodeli ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije za realizaciju projekta rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja preostalog dela sistema javnog osvetljenja, odnosno Odluke o Nacrtu ugovora sa privatnim partnerom.

Podsetio je da je ranije kroz javno privatno partnerstvo zamenjen veći deo živinih sijalica led sijalicama, da se taj projekat pokazao kao višestruko isplativ, da su se za završetak tog posla javila dva ponuđača te da je jedinu potpunu ponudu imala kompanija Keep ligh, koja nastupa sa podizvođačem Mer inžinjering.

Odbornici lokalne Skupštine danas su usvojili i Predlog Odluke o prenosu udela i osnivačkih prava nad Aerodromom Rosulje, a odbornik vladajuće Srpske napredne stranke Milan Bešić objasnio je da to znači da se ukupna osnivačka prava prenose sa Grada na Republiku, a cilj je da se omogući dalje ulaganje u taj aerodrom.

Odbornici su prihvatili i rešenje na osnovu koga Kruševac od Grada Beograda besplatno dobija garažu sa  172 parking mesta. 

Na današnjoj sednici za direktora Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje u četvorogodišnjm mandatu izabran je dosadašnji vršilac dužnosti Vojkan Tutulić. Za vršioca dužnosti direktorke Centra za socijalni rad izabrana je Jovana Dunjić, a za vršioca dužnost direktorke Javnog komunalnog preduzeća Kruševac Snežana Radojković.  

Usvojeno je više predloga planova detaljne regulacije te više imovinskih rešenja. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top