Skup „Kruševac, od osnivanja do danas“ otkrio manje poznate detalje o gradu

Postavljeno: 24.06.2021

Istorijski arhiv Kruševac organizovao je, povodom 650 godina od osnivanja Grada, naučni skupom pod nazivom „Kruševac od osnivanja do danas“

Naučni skup obuhvatio je radove iz celokupne istorije Kruševca, a među desetak učesnika bili su profesori sa Beogradskog, Niškog i Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

– Od velikog je značaja za Istorijski arhiv što može da doprinese obeležavanju ovakvog jubileja. Mnogi veći gradovi, ne samo u Srbiji već i u Evropi, ne mogu da se pohvale nečim ovakvim – rekao je direktor Istorijskog arhiva Kruševac Nenad Sokolović.

Posetioci naučnog skupa čuli su neke manje poznate činjenice koje se tiču našeg grada, jedna od njih je i da su se u periodu između dva rata u fabrici vagona u Kruševcu proizvodili minobacači i minobacačke mine.

– Rad prof. dr. Radovana Radovanovića pažnju posvećuje fabrici vagona u Kruševcu koja je imala veliki značaj u vojnoj industriji Kraljevine Jugoslavije, mnogo veći nego što ljudi misle. Malo je poznato da su još pre Drugog svetskog rata u toj fabrici pravljeni modifikovani protivavionski topovi, a pravljeni su i minobacači i minobacačke mine – istakao je Nebojša Đokić, naučni saradnik Srpskog naučni centra Beograd.

Dodao je i da je svrha ovakvih naučnih skupova da se sa činjenicama, kojima raspolaže mali broj ljudi, upozna što šira javnost.

– Moj rad odnosi se na Kruševac u vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka gde je zanimljivo to da se u kruševačkom kraju neposredno pred oslobođenje smanjila turska presija kako se narod ne bi bunio – napomenuo je Nebojša Đokić.

U prilog tome govori i to da su brojne crkave u ovom kraju obnovljene u periodu od 1804. do 1806. godine.

– U to vreme obnovljeni su manastir u Nauparu, crkva u Aleksandrovcu, a verovatno i manastir Veluća. Na taj način Turci su pokušavali da odobrovolje raju kako se ne bi pridruživala ustanicima u Karađorđevoj Srbiji – objasnio je on.

Istorijski arhiv Kruševac učešće u obeležavanju 650 godina od osnivanja Grada nastavlja sutra otvaranjem izložbe „Kruševac tragom arhiva“ u Galeriji Kulturnog centra i promocijom knjiga u svom izdavaštvu.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top