Situacija sa koronom među decom relativno mirna

Postavljeno: 16.09.2022

Tokom prethodne nedelje virus korona potvrđen je kod 37-oro dece, slično kao i nedelju ranije. Epidemiološka situacija relativno je mirna, a da li će tako i ostati, ne može se predvideti jer je počela školska godina

Među decom obolelom od korona virusa trenutno je najviše onih od 5 do 14 godina starosti, sa blažom kliničkom slikom.

-Klinička slika je blaga, praćena povišenom telesnom temperaturom i malaksalošću, sekrecijom u nosu, grebanjem u grlu i kašaljem. Kod manjeg broja dece prisutan je i bol u mišićima i zglobovima a bilo je onih koji su u respiratorne tegobe imali i ređu stolicu- kaže doktorka Gordana Aleksić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine kruševačkog Doma zdravlja, te objašnjava da je klinička slika je takva da „imitira“ druge virusne infekcije, te često liči na prehladu ili obolenja slična gripu.

Za razliku od početka aktuelnog talasa korona virusa koji je krenuo u krajem juna ove godine i kada su više obolevale bebe i deca mlađeg uzrasta, sada je među zaraženima više starije dece.

Pored korone, a što je i karakteristično za ovo doba godine, trenutno su prisutne i druge virusne ali i bakterijske infekcije.

S obzirom da je počela školska godina, savet je da se izbegavaju rizična ponašanja koja mogu da dovedu do prenosa raznih infekcija.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top