Senzori za merenje nivoa šećera u krvi od sada o trošku države 

Postavljeno: 27.10.2020

Deci do 18 godina koja nose insulinsku pumpicu ili imaju nestabilan šećer, kao i punoletnim licima koja koriste insulinsku pumpicu , od ovog meseca besplatno su dostupni senzori za kontinuirano merenje šećera u krvi. Da bi se ostvarilo to pravo, potrebno je odobrenje endokrinologa sa tercijarnog novoa

Da bi se prvi put ostvarilo pravo na senzore o trošku države, izveštaj za lekarsku komisiju koja odobrava ovo tehničko pomagalo, piše endokrinolog sa tercijarnog nivoa. Senzori se odobrava na tri meseca, a za svako sledeće odobrenje, odlazi se kod izabranog lekara – kaže Latinka Milojević, predsednica kruševačkog Društva za borbu protiv šećerne bolesti, dodajući da se senzori  menjaju  na šest dana, te da pacijent za tri meseca dobija 13, odnosno, 52 senzora  godišnje.

Objašnjavajući važnost ovakvog načina merenja šećera u krvi, Milojevićka kaže da će senzori pre svega olakšati roditeljima čija deca boluju od dijabetesa.

Roditelji te dece iza sebe imaju brojne neprospavane noći jer moraju stalno da ih prate. Zahvaljujući senzorima to više neće morati, jer oni  kontinuirano tokom 24 sata mere nivo šećera u krvi i ukoliko dođe do hipoglikemije, odnosno, pada šećera, uključuje se zvučni signal. Senzori  omogućavaju  i da se parametri podese tako da se zvučni signal alarmira pre nego što te vrednosti padnu  ispod dozvoljenih vrednosti, što roditeljima ostavlja dovoljno vremena da reaguju – kaže ona, dodajući da rukovanje ovim aparatom nije komplikovano, te da se aktivira jednostavnim postavlja iznad nadlaktice ruke. 

Uz izveštaj endokrinologa sa tercijarnog nivoa, overa obrasca za besplatne senzore obavlja se u kruševačkoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Sa overom se krenulo 1.oktobra, a kako navodi Milojevićka, ovo je prvi put da se senzori dobijaju besplatno.

Plan je bio da se sa podelom besplatnih senzora krene početkom ove godine, ali je pomereno zbog aktuelne epidemiološke situacije, jer nije bilo moguće da se uvezu – kaže ona, uz podsećanje da su oni koji su imaju potrebu da ih koriste, senzore  do sada nabavljali sami, iz inostanstva i u svom trošku, po ceni od  60 evra, za period od 14 dana.

Roditelji koji imaju nedoumice oko ostvarivanja  prava na besplatne senzore mogu lično da dođu u prostorije kruševačkog Društva za borbu protiv šećerne bolesti (Dom sindikata, peti sprat) ili da pozovu na telefon 064 138 19 24.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top