Mladi fudbaler na pragu internacionalne karijere

Postavljeno: 27.10.2020

Lazar Marković, talentovani fudaler iz Riljca kod Trstenika morao je da sačeka punoletstvo da potpiše trogodišnji ugovor sa poznatim nemačkim timom

Nemački tim Karlsrue planira da talentovani defanzivac Lazar Mirković igra za omladince, u konkurenciji takvih ekipa kao što su Borusija ili Bajern. Očigledno, u ekipi imaju velike planove za budućnost mladog štopera, rođenog 27. jula 2002. godine. 

Mala sredina nekima deluje kao prepreka za napredak, Lazaru je to, međutim, bio samo samo izazov više. Kao mlađi pionir počeo je u Milutovcu, zavičaju legendarnog Vladimira Jugovića, da bi zatim sa treninzima nastavio u gradu pod Bagdalom, u fudbalskim školama Kruševac i Duel. 

Tada sam shvatio da sam spreman da se žrtvujem kako bih ostvario svoje fudbalske snove. Čak ni tih 40 kilometara do Kruševca, koje sam svakodnevno prelazio da bih išao na treninge i utakmice, meni nisu predstavljali problem. Sve sam podredio tome da uspem kao fudbaler – kaže on.

Lazar, zatim, odlazi u beogradski Rad. U međuvremenu je Igor Spasić, selektor mlađih omladinaca, pozivao Lazara Mirkovića u državni tim i igrao je u dresu sa grbom Srbije. U nemački klub Karlsrue odveo ga je proslavljeni igrač Bajerna Oliver Krojcer, sada sportski direktor tog tima, u kome je i igrao.   

Lazar je izjavio kako je veoma zadovoljan načinom na koji su ga prihvatili u novoj sredini i uslovima za nastavak svoje fudbalske karijere. 

Jednostavno, kako je u više navrata voleo da kaže, fudbal je njegov život!

Osećaj  je izvanredan, nekako ispunjavajući, a istovremeno osećam glad za novim uspesima. Svaki lični i ekipni uspeh me motiviše da radim još jače i tera me da razmišljam o još većim i značajnijim uspesima koji ekipno mogu da se mere samo pobedama i trofejima, a lično moja dobra igra je i moje najveće zadovoljstvo – priča Lazar. 

Na pitanje da li ima uzore i da li to utiče na njega ili se trudi da ostavi lični pečat, odgovara:

I ja imam neke fudbalere koji su mi uzor. Poštujem sve fudbalere koji su svojim radom napravili velike karijere. Učim po nešto od svih, a nadam se da ću u ovom sportu ostaviti i neki lični pečat.

Lazar je primer da je moguće ostvariti veliki san i ako potičete iz male sredine. Doduše, uspeti u velikom fudbalskom svetu nije lako, ali…

Naravno da je teško, ali to što sam iz male sredine me ne sprečava da imam velike snove. Ovo bi ujedno mogla da bude i moja poruka, ne ustručavajte se da imate velike snove, ma odakle bili – poručuje ovaj mladi sportista.

Karlsrue je, inače, klub iz istoimenog grada, koji se trenutno takmiči u drugoj nemačkoj Bundesligi. Jedanput je prvak Nemačke i dva puta osvajač Kupa Nemačke.

Izazov za svakog novog igrača, mladog posebno.

Ostale vesti

back-to-top