Saveti stručnjaka: Hladna stabilizacija vina
Postavljeno: 31.01.2024
Uzimajući u obzir zimske temperature, primenom jedinstvene metode ne samo da će se poboljšati kvalitet vina, već će se i doneti dodatna čar vinskom iskustvu: Hladna stabilizacija na otvorenom!
Hladna stabilizacija je prirodan proces koji koristi snagu mraza kako bi eliminisao nepoželjne sastojke u vinu, poput tartratnih kristala, bez potrebe za dodavanjem enoloških sredstava. Ovaj postupak takođe pomaže u očuvanju aroma i ukusa vina.
Princip ove stare tehnike je jednostavno izlaganje vina niskim temperaturama, napolju, kako bi se postigla prirodna hladna stabilizacija.
Evo kako se to može uraditi:
Izabrati pogodno vreme! Odabrati noći kada su temperature dovoljno niske, ali paziti da ne bude previše hladno kako se ne bi oštetilo vino.
Izbaciti sud sa vinom napolje, ostaviti ga na sigurno mesto van domašaja direktne kiše ili snega.
Pratiti temperaturu, što između ostalog podrazumeva da treba pratiti lokalnu prognozu kako bi se znalo kada su optimalni uslovi za hladnu stabilizaciju. Ovo je sjajan način da se iskoristi prirodna snaga mraza.
Idealna temperatura za hladnu stabilizaciju je od -4 do -8 stepeni i poželjno je da traje nekoliko dana.
Sud mora da bude pun, stoga obratiti pažnju na to da sud mora da bude pun ili sa plutajućim poklopcem, jer na niskoj temperaturi vino mnogo lakše vezuje kiseonik, pa može doći do neželjene oksidacije.
Posle hladne stabilizacije, najbolje bi bilo da se isfiltrira vino kako bi se kristali potpuno eliminasli iz vina.
Foto: freepik.com
Izvor: spec.struk.inž. Slađana Cvetković, savetodavac za prehrambenu tehnologiju, PSSS Kruševac