Savet stručnjaka: Refraktometar u službi kvaliteta

Postavljeno: 12.09.2024

Refraktometar je jednostavan i efikasan alat u prehrambenoj tehnologiji, naročito u voćarstvu i pčelarstvu, a široko se koristi za merenje sadržaja šećera u različitim proizvodima poput voćnih sokova, džemova i meda. Dragana Andrejić, savetodavac za prehrambenu tehnologiju u PSSS Kruševac, naglašava da je refraktometrija ključna za određivanje tačnog vremena berbe voća, što direktno utiče na kvalitet finalnog proizvoda

– Uz pomoć refraktometra možemo precizno odrediti zrelost plodova i sadržaj šećera, čime se olakšava planiranje berbe i dalji tehnološki postupci u proizvodnji- kaže Andrejićka. Ovaj uređaj, bilo da je analogni ili digitalni, omogućava brzo i lako merenje sa samo nekoliko kapi soka, a očitavanja se prikazuju u BRIX jedinicama – gde jedan BRIX odgovara procentu jednog grama šećera na 100 grama rastvora.

Takođe ističe da refraktometar nije samo koristan u voćarstvu, već se često koristi i u pčelarstvu, posebno za određivanje sadržaja šećera i vlage u medu. Za ovakve specifične proizvode postoje namenski refraktometri, koji omogućavaju tačnija i preciznija merenja.

– Refraktometar je veoma jednostavan za upotrebu, potrebno je svega nekoliko koraka da bi se dobili tačni rezultati – od ceđenja uzorka, do očitavanja skale u BRIX jedinicama. Važno je samo obratiti pažnju na temperaturu prilikom merenja, koja bi trebala biti između 10 i 30 stepeni Celzijusa.

Osim toga, u vinogradarstvu se često koriste refraktometri sa dodatnim skalama kao što su Oechsle i Babo, što omogućava proizvođačima vina da precizno prate razvoj grožđa i odaberu najbolji trenutak za berbu i preradu.

– U zavisnosti od vrste grožđa i specifičnih potreba vinogradara, koriste se različite skale koje daju sveobuhvatnu sliku o sadržaju šećera u plodovima – dodaje ona.

Uz pravilnu upotrebu i održavanje, refraktometar postaje nezamenjiv alat u modernom voćarstvu, vinogradarstvu i pčelarstvu, zaključuje Andrejićka.

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top