Saša Janković u Kruševcu na akciji prikupljanja potpisa za smenu Aleksandra Vučića

Postavljeno: 19.10.2018

Kruševac je treći grad u kome je Građanski blok 381 organizovao prikupljanje potpisa za smenu Aleksandra Vučića u kampanji koju je njegov predsednik i lider Pokreta slobodnih građana, Saša Janković, najavio uoči ovogodišnjeg Petog oktobra. Saša Janković je prisustvovao  akciji u Kruševcu, a njen početak obeležio je incident sa pripadnicima ovdašnje komunalne policije

Iako najavljena za 17 sati, akcija prikupljanja potpisa za Vučićevu smenu na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu počela je nešto posle 18, jer je Saša Janković kasnio zbog lančanog sudara koji se danas dogodio na autoputu Beograd –Niš. Ipak, početak akcije, zajedno sa pristalicama Građanskog bloka u Kruševcu su dočekali i glavni komunalni inspektor Marko Odović i pripadnici Komunalne policije koji su od organizatora zatražili da uklone štand jer, kako su rekli, nema odobrenje za zauzeće javne površine.

U raspravi sa Jankovićem, inspektor Odović se pozivao na Odluku grada Kruševca, a Janković  na pravni režim republike Srbije i potvrdu o urednoj prijavi javnog skupa ovdašnjoj Policijskoj upravi. Nakon desetak minuta rasprave tokom koje je Janković odbio da da svoju ličnu kartu bez prisustva policije, inspektor i predstavnici komunalne policije su se udaljili, a akcija je nastavljena.

Janković je, u izjavi za krusevacgrad rekao da će Građanski blok 381 svake nedelje otvarati nova mesta za prikupljanje potpisa, te da će ova akcija trajati dok Vučić ne bude smenjen. Na pitanje koliko potpisa misli da je potrebno prikupiti da bi akciju smatrao uspešnom, Janković je odgovorio da “Narodnoj skupštini ne bi bi potreban ni jedan jedini potpis građana kada bi radila svoj posao”, te da je “potpuno jasno da Aleksandar Vučić krši Ustav, a to je propisano kao razlog za razrešenje”.

– Radićemo ovo kao svojevrstan vid javnog pritiska na Narodnu skupštinu i na institucije da počnu da rade svoj posao. Koliko će njima biti dovoljno, to je već pitanje za njih. Što se nas tiče, mislimo da će se svaki građanin osećati bolje kada dođe i stavi svoj potpis i kaže jednostavno: u Srbiji moraju da važe pravila kao u celom normalnom svetu – rekao je Janković uz komentar da “najmanje što jedan predsednik Republike može jeste da poštuje Ustav”.

To znači da ne preuzima nadležnosti drugih državnih organa kao što svakodnevno radi Vučić i da podjednako poštuje sve građane Srbije a ne da ih deli na one koji su njegove pristalice i na ostale koje naziva najpogrdnijim imenima.

O odnosu drugog dela opozicije prema ovoj akciji Janković kaže da to što su opozija Vučiću ne znači da imaju iste vrednosne sudove i iste političke ciljeve.

Prema njegovim rečima, dobro je što opozicija u Srbiji ima dva jasno dva profilisana opoziciona bloka: jedan građanski, okrenut zapadnoj demokratiji i decentralizaciji i drugi u kome su stanovišta konzervativnija i okrenutija ka drugom delu sveta.

To, smatra on, građanima daje mogućnost izbora, jer “postoje ljudi koji ne mogu glasati za političku opciju koja Srbiju vidi u Evropi, i oni koji ne mogu glasati za političku opciju koja Srbiju vidi kao predgrađe Rusije”.

Građanski blok 381, koji je osnovan krajem avgusta, čine Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija – Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija.

Ostale vesti

back-to-top