Sajam sarenih teglica

Postavljeno: 11.11.2015

 

 

Novosađani imaju još jednu dobru priliku da se snabdeju tradicionalnim zimskim đakonijama. Festival u SPENS-u okupio pedesetak proizvođača zimnice, meda, vina…

Sajam je, uz pesme desetak devojaka AKUD „Jarnica“, iz Minska, otvorio Borko Ilić, zamenik gradonačelnika, koji je poručio da upravo od Belorusije možemo da naučimo kako se brani domaća proizvodnja.

– Nadam se da će SPENS ponovo postati mesto okupljanja Novosađana – poručio je Ilić. – Bilo bi u interesu proizvođača, koji su se ovde okupili, dragoceno da Srbija dobije Zakon o zanatstvu, kako bi i ova delatnost bila regulisana. Važno je i da tradicionalne proizvode, kao što su rakija, ajvar, med… predstavimo kao brend Srbije na regionalnom i svetskom tržištu, u korist proizvođača, ali i države.

ČEPIJEVA „SEKSI SALATA“NA tezgi sa slatkim i kiselim proizvodima, koje je ponudio Novosađanin Janoš Čepi, najviše pažnje privlačila je – „seksi salata“. – Nudim proizvode rođaka iz sela Vlajkovci, nedaleko od Brusa, na obroncima Kopaonika. U salati je baza med, tu su i orasi, smokve i ostali šumski i poljski plodovi. Košta 500 dinara za pola kilograma, a efekat je garantovan – reče s osmehom naš sagovornik.

Svoje proizvode, među pedesetak izlagača na sajmu, ponudili su i Sanja i Aleksandar Marinković iz Gornjeg Milanovca. Na njihovom štandu su poređani voćni sokovi, slatka i kisela zimnica, od slatka, džemova i kompota do mešanih salata i turšije. U šarenim teglicama voće i povrće, od šumskih jagoda i divljih kupina do kupusa i paradajza…

– Po struci smo ekonomisti, ali, pošto je u Milanovcu posao u struci gotovo nemoguće naći, opredelili smo se još pre pet godina za poljoprivredu, a da proizvode sami prerađujemo i prodajemo – objašnjavaju Marinkovići. – Imamo 20 hektara zemlje, bavimo se organskom proizvodnjom. Naravno, nije lako opstati na tržištu i izboriti se sa industrijskom konkurencijom, ali, ipak, uspevamo…

Među posetiocima sajma je i naša sugrađanka, penzionerka Jelena Nedeljković, koja nam priznaje da najviše voli sama da priprema zimnicu za celu porodicu.

– Najviše volim da slatkim proizvodima obradujem dve unuke i unuka. Kada sama pravim zimnicu možda jeste malo skuplje, ali znam šta sam im spremila – kaže Nedeljkovićeva. – Prošetaću i verujem da ću ovde naći ponešto, što sam propustila da spremim, a dopalo bi se mojim ukućanima.

Raznovrsni domaći specijaliteti, praznik za oči brojnih posetilaca

Još jedna sugrađanka, Milica Marić, međutim, kaže da više voli da zimnicu kupi gotovu, u prodavnici ili na pijaci, a kaže da će i sa ovog sajma na SPENS-u poneti nekoliko tegli, ukoliko nađe nešto što joj se dopadne.

– Muž i ja smo sami, a deca su otišla u inostranstvo, pa nam je zgodnije da kupimo gotovo – priča Marićeva. – Već znamo čiji nam proizvodi najviše odgovaraju, a verujem da ću i ovde naći nešto posebno, što se ne može naći u trgovinama.

 

izvor:vecernje novosti

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top