+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Romi u vreme vanrednog stanja – nevidljivi

Romi u vreme vanrednog stanja – nevidljivi

Ovo je jedan od zaključaka okruglog stola posvećenog diksriminaciji Roma i Romkinja i njenim posledicama. Okrugli sto je održan u okviru projekta “Otvoreno o diskriminaciji” koji sprovodi UG “Romani cikna”. Predstavljeni su rezultati analize medijskih sadržaja i objava o Romima, ukazano je na značaj medija za formiranje i promenu određenih stavova prema romskoj populaciji i najavljene buduće aktivnosti u saradnji sa Školskom upravom i osnovnim školama u gradu

Uvodničar okruglog stola, Turkijan Redžepi, novinar, akivista, glavni i odgovorni urednik portala RomaWorld.rs pratio je kako se izveštavalo o Romima ovog proleća, za vreme vanrednog stanja. 

– Analizirao sam brojne portale i o nama su pisali samo tokom 8. aprila, Svetskog dana Roma, a posle toga kao da nas nema. Starija lica bila su u žiži interesovanja tokom vandrednog stanja, a o Romima, kao socijalno ugroženoj kategoriji, retko ko je pisao. U tekstu Južnih vesti, izjava Zorana Pašalića govori o teškim uslovim za život, neformalnim naseljima, apeluje se da se omogući pristup vodi, struji i internetu, kako bi se deci omogućilo praćenje online nastave – kaže Redžepi.

On je ukazao i na to da novinari nekad, iz najbolje namere, želeći da prikažu težak život Roma, u samom opisu nesvesno ispolje diskriminaciju. 

– Uvek stoje neke odrednice da su Romi siromašni, da žive u blatnjavoj mahali, da im kuće nisu legalizovane. Svako treba da ima predznanje o ljudima o kojima piše, ko su, odakle su došli, da li su dali nešto za ovu državu, a Romi su mnogo dali za vreme svih ratova. Fokus treba da bude na pozitivnim pričama, danas imamo puno uspešnih ljudi iz romske populacije – lekare, studente, asistente na fakultetima… Integracija pripadnika Romske zajednice dugo traje, na romskom kažemo “lungo drom” na srpskom – dugačak put. Dobro je da smo počeli, i verujem da će sve ići kako treba ako svi daju svoj doprinos – objašnjava on.

Da je diskriminacija Roma svakodnevna i uobičajena pojava i kod najmlađih, potvrdila je Snežana Živković, sociološkinja i aktivistkinja udruženja “Romani cikna”.

– Diskriminaciju tj. stereotipno razmišljanje i predrasude o Romima deca dobijaju najpre iz porodice. Ulazak u školu je prilika da se isprave ti modeli, a oni se nastavljaju jer je diskriminacija postala normalna. Zato mi u u okviru projekta “Otvoreno o diskriminaciji” planiramo da sa školama zajedno radimo na podizanju svesti učenika, roditelja, nastavnika kroz primenu inovativnih metoda. Stalo nam je da, kada se završi projekat, ostavimo dobar model zajednici po kome može kasnije da se bavi svim drugim problemima, da analizira grupe, ispituje potrebe i traži najbolje odgovore za postojeće probleme – kaže ona. 

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici osnovnih škola, nevladinih organizacija, Centra za socijalni rad i lokalnih medija. 

Opšti cilj projekta “Otvoreno o diskriminaciji” je razvijanje programa i dobre prakse koji doprinose prevenciji i zaštiti od diskriminacije Romkinja i Roma u obrazovanju. Trajaće do maja sledeće godine, a sprovodiće se u saradnji sa Školskom upravom i osnovnim školama „Nada Popović“, „Branko Radičević“, „Dositej Obradović“ i „Sveti Sava“. Projekat finansira Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda.

M.S.

Ovo je jedan od zaključaka okruglog stola posvećenog diksriminaciji Roma i Romkinja i njenim posledicama. Okrugli sto je održan u okviru projekta “Otvoreno o diskriminaciji” koji sprovodi UG “Romani cikna”. Predstavljeni su rezultati analize medijskih sadržaja i objava o Romima, ukazano je na značaj medija za formiranje i promenu određenih stavova prema romskoj populaciji i najavljene buduće aktivnosti u saradnji sa Školskom upravom i osnovnim školama u gradu Uvodničar okruglog stola, Turkijan Redžepi, novinar, akivista, glavni i odgovorni urednik portala RomaWorld.rs pratio je kako se izveštavalo o Romima ovog proleća, za vreme vanrednog stanja.  - Analizirao sam brojne portale i…

Review Overview

Rejting korisnika 4.65 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Od sutra ugostiteljski objekti mogu da rade i u zatvorenom

Od petka, 7. maja, ugostiteljski objekti mogu da rade i u zatvorenom uz poštovanje svih epidemioloških mera. Restorani i kafići, ...

“Žena za 21. vek” – besplatna radionica za Kruševljanke

Udruženje “Moj genijalac” iz Kruševca oragnizuje besplatne radionice u okviru projekta “Žena za 21 vek”. Projekat će trajati šest meseci, ...

Broj novoobolelih i dalje znatno opada

Od početka nedelje do danas u Rasinskom okrugu potvrđeno je ukupno 77 novih slučajeva oboljevanja od korone, čime je nastavljen ...

Superligaške novosti: VAR tehnologija

Ni ovu sezonu Superlige još nismo ispratili u istoriju, a već se radujemo novoj, za koju se nadamo da će ...

Oglas – prodaja kuće

Prodajem kuću u centru Kruševca u Takovskoj 9 (preko puta SBB) sa pripadajućom polovinom placa od 2,2 ara. U okviru ...