Ribarska Banja otvorila vrata za posetioce

Postavljeno: 30.05.2020

Nakon ukidanja vanrednog stanja, uz poštovanje svih preporuka u borbi protiv korona virusa, Ribarska Banja otvorila je vrata i za pacijente i za turiste. Velnes i spa centar ponovo radi, u najavi je i otvaranje etno sela Srndalje, kao i sportskog kompleksa „Samar“ koji će, ukoliko vremenski uslovi dozvole, početi sa radom u prvoj polovini juna. Na produženoj rehabilitaciji trenutno je oko 200 pacijenata, a iz dana u dan povećava se i broj turista. Sudeći po interesovanju, Ribarsku Banju i ove godine očekuje uspešna turistička sezona

Poštujući preporuke resornog ministarstva, Specijalna bolnica „Ribarska Banja“ je nakon uvođenja vanrednog stanja obustavila prijem novih pacijenata, a nakon što su istekli termini onima koji su u tom trenutku bili na produženoj rehabilitaciji, banja je ostala prazna. Kompletno su tada dezinfikovani svi smeštajni kapaciteti , potom i opremljeni,  i kadrovski i tehnički  da , ukoliko se iskaže potreba, mogu da zbrinu obolele od korone. Potrebe nije bilo, a dva i po meseca kasnije, nakon ukidanja vanrednog stanja i dosta stabilnije epidemiološke situacije, ova banja otvorila je vrata i za svoje pacijente i za turiste.

U maju smo dobili preporuku Ministarstva zdravlja da krenemo sa pozivanjem pacijenata, a od Zavoda za javno zdravlje tačne instrukcije kako bi trebalo da sprovedemo mere prevencije pre nego što krenemo sa radom. Nakon  dezinfekcije kompletnog prostora, postavili smo i dezobarijere,  a na ulazu u banju instaliran je uređaj za beskontaktno merenje temperature – kaže Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice „Ribarska Banja“, naglašavajući da niko , bez izuzetka, ne može da uđe u banju dok mu se ne izmeri telesna temperatura.

Prema njegovim rečima, i zaposleni i pacijenti u obavezi su da nose i zaštitne maske i rukavice, a strogo se vodi računa i o propisanoj distanci.

Krenuli smo polako i obazrivo, poštujući sve preporuke. Za početak, u svakoj sobi je bio po jedan pacijent, a u restoranima po jedna osoba za stolom. Zaposlenima je naloženo da, ukoliko osete bilo kakve simtome koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom, ne dolaze na posao, a u tom smislu redovno pratimo i stanje naših pacijenata. Obezbedili smo i brze serološke testove na korona virus,  u slučaju da se pojavi neka nejasna povišena temperatura. Tačnost tih testova je oko 90 odsto i ono što je takođe izuzetno važno je da rezultat stiže za dvadesetak minuta – ističe naš sagovornik.

Šokorac kaže da banja  jeste dosta izgubila zbog dvoipomesečne pauze, ali da se sada vraća u normalne tokove te da, sudeći po interesovanju, očekuje dobru turističku sezonu.

Već imamo prve goste, njih šezdesetak. Od pre nekoliko dana krenuo je sa radom velnes i spa centar, uskoro će biti otvoreno i etno selo Srndalje, a ukoliko vremenski uslovi dozvole, početkom juna otvorićemo za naše goste i vrata sportskog  kompleksa „Samar“. Svakodnevno dobijamo po desetak mejlova sa zahtevima za rezervaciju preko vaučera, a interesovanje je veliko i za kategorisan privatni smeštaj. Sve u svemu, očekujemo jednu dobru turističku sezonu, kako je to bilo i ranijih godina – ističe on, dodajući da je banja u međuvremenu otpočela i sa prijemom eksternih pacijenata. 

Do 15.juna, očekuje se i otvaranje velikog terapisjkog bazena koji je rekonstruisan  tokom vanrednog stanja, a za šta je Ribarska Banja iz soptvenih sredstava izdvojila 24 miliona dinara. 

Specijalna bolnica „Ribarska Banja“ ima oko 500 postelja, pola u sistemu RFZO, a pola na slobodnom tržištu. Jedna je od najposećenijih u Srbiji , a kao primarno zdravstvena ustanova bavi se rehabilitacijom koštano zglobnih obolenja, degenrativnih obolenja, lokomotornog aparata…

Posetiocima banje na raspolaganju je velnes i spa centar, izgrađen na temeljima starog turskog amama iz 17.veka, gde je u ponudi bazen sa termanom vodom, dvadesetak vrsta masaža, slana soba, fitnes, sauna…Prošle godine, otvoren je i Sportsko rekreativni kompleks „Samar“ sa teniskim i terenima za odbojku, mini zabavnim parkom za decu, tri toboganska bazena, kafe barom, renta bajkom… Preko staze zdravlja stiže se i u etno selo Srndalje, prepoznatljivo po predivnoj prirodi i pravoj domaćoj kuhinji. 

Pored domaćih, ovu banju svake godine poseti i veliki broj stranih gostiju, najviše iz Rusije i bivših jugoslovenskih republika. S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju na globalnom nivou, banja će se najverovatnije ove godine osloniti na domaće turiste. Interesovanje za boravak u banji je veliko već na samom početku sezone , pa su i očekivanja da će kapaciteti i ove godine biti maksimalno popunjeni.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top