Rekonstruisan Dom Slobodišta se otvara za Vidovdan

Postavljeno: 11.03.2023

Deo istoimenog memorijalnog kompleksa, Dom Slobodišta, kompletno je rekonstruisan nakon tri godine intenzivnih radova. Otvaranje novog izložbenog prostora koji se prostire na 250 kvadrata, očekuje se na Vidovdan, a u njemu će se nalaziti postavka koja čuva sećanje na nevino stradale u Drugom svetskom ratu

Prostorije Doma Slobodišta, koje su godinama bile zapuštene, u trećoj fazi rekonstrukcije dobile su novu fasadu, stolariju, rasvetu…..

-Treća faza rekonstrukcije je bila najsveobuhvatnija i objekat je sada potpuno spreman za prijem posetilaca, ostaje nam samo formiranje nove stalne postavke, koja će se u njemu nalaziti, a čiji akcenat će biti streljanje na Slobodištu. Pored glavnog izložbenog prostora imamo mogućnost prikazivanja multimedijalnog sadržaja u vezi sa postavkom, ili  posvećenih Memorijalnom kompleksu Slobodište kao svojevrsnom umetničkom delu Bogdana Bogdanovića – kaže za naš portal Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu.

Planirano je da rekonstrisan objekat bude otvoren za Vidovdan.

Kruševljani su posebno vezani za ovaj deo grada, jer su tu stradali njihovi preci.

-Slobodište je važno mesto u našem gradu zbog negovanja kulture sećanja na nevino stradale žrtve u Drugom svetskom ratu. Takođe je značajno jer će na svojevrstan način prostor dodatno biti opremljen edukativnim sadržajem – navodi Pantelić.

Inače, rekonstrukcija Doma Slobodišta počela je 2020. godine kada je završena prva faza radova na eksterijeru kako bi se zaustavilo propadanje. Prvu fazu radova finansiralo je Ministarstvo za rad i boračka pitanja, a budžet je bio 5 miliona dinara. U drugoj fazi 2021. godine, preko projekta Gradovi u fokusu, Ministarstvo kulture i informisanja finansiralo je rekonstrukciju sa 5 miliona dinara, kada se krenulo sa uređivanjem i enterijera. Završna faza rekonstrukcije trajala je cele prošle godine i početkom ove, a za nju je 15 miliona dinara takođe obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Foto: Narodni muzej Kruševac

M. Janković


Dom Slobodišta

Memorijalni kompleks – spomen park Slobodište nastao je šezdesetih godina prošlog veka, po ideji književnika Dobrice Ćosića i projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića. Dom Slobodišta, nastao je 1978. godine kao rezultat saradnje autora spomenika sa arhitektom Svetislavom Živićem iz Kruševca. Izgrađen je od betona prekrivenog zemljom, stilski prateći postojeće elemente, u obliku polukružne humke.

Ostale vesti

back-to-top