Reč stručnjaka: Zašto treba krečiti stabla voćki

Postavljeno: 23.12.2021

Stabla voćki treba krečiti kako bi se sprečilo pucanje kore usled naglog zagrevanja pod uticajem sunčevih zraka jer nakon niskih temperatura, koje pri površini zemljišta znaju biti i nekoliko stepeni niže, jutarnji sunčevi zraci naglo zagrevaju stablo, navode stručnjaci

-Ova pojava je češća tokom hladnih noć i i toplih zimskih dana kada se kora zagreva dvojako i to: direktnim sunčevim zračenjem i refleksijom od snega na površinu od koje se sunčeva svetlost odbija i pogađa stablo i koru voćke. Zagrevanjem stabla dolazi do širenja dubljih slojeva tkiva, koje ne prati širenje kore te tkivo puca. Na mestima gde se kora raspukla naseljavaju se patogeni koji su uzročnici truljenja i takve rane teško zarastaju objašnjava savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Kruševac, Radomir Bušatović.

Navodi da, kako bi sprečili pojavu pucanja, stabla i ramene grane treba okrečiti, a cilj je da se stvori bela površina, odnosno bela boja stabla, kako bi se na taj način omogućila refleksija svetlosti. Naime, bela boja omogućava da sunce zagreva koru biljaka, što je naročito važno za kasne prolećne mrazeve.

-Za pripremu smese za krečenje potrebno je 5 kilograma kreča, 500 grama kuhinjske soli, 250 grama sumpora u prahu i voda po potrebi. Kreč se prvo zagasi i odstoji nekoliko dana pa se onda dodaju drugi sastojci. Sastojke je potrebno dobro izmešati i dodati toliko vode da se dobije smesa koja se može nanositi četkom. Pre premazivanja dobro je da smesa odstoji 24 sata kako bi bolje prijanjala na koru. Smesu nanositi debljom četkom, ili valjkom za krečenje, a sloj pravilno naneti i popuniti sve pore i pukotine na kori. Stabla voćaka premazati od zemlje pa sve do iznad ramenih granaopisuje Bubšatović postupak koji treba sprovesti. 

Ističe da je najbolje vreme za krečenje voćki pred zimu, kraj novembra i početak decembra, tako da one budu okrečene pre niskih temperatura. 

Pravilo je da se krečenje obavlja po lepom i suvom vremenu na temperaturama iznad 0° stepeni Celzijusa.  Zahvaljujući sumporu i kreču ova mešavina ima i dezinfekciono dejstvo jer čisti stablo od gljivica i lišajeva. Krečenje takodje može da utiče na odlaganje kretanja vegetacije (kretanje sokova ) za nekoliko dana, što u našim uslovima može da bude dosta značajno zbog ranih prolećnih mrazeva – dodaje naš sagovornik. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top