Reč stručnjaka: Toplo vreme pogoduje štetočinama, kako da zaštitite kruške i breskve

Postavljeno: 18.02.2023

U zasadima kruške, porast dnevnih temperatura uticao je na pojačanu aktivnost odraslih jedinki obične kruškine buve (Cacopsylla pyri). Tokom narednih dana očekuju se temperature i do 15 stepeni Celzijusa, što će intenzivirati aktivnost ove štetočine i dovesti do polaganja jaja, a preporuka stručnjaka proizvođačima, je da obiđu zasade i vizuelnim pregledom vršnih grančica i pupoljaka utvrde prisustvo odraslih jedinki.

– Za suzbijanje obične kruškine buve treba primeniti neki od insekticida na bazi aktivne materije cipermetrin (Cipkord 20 EW, Crna mamba, Ciprazor 20EW…) u koncentraciji 0,03 procenata u kombinaciji sa mineralnim uljem ( Galmin ili Belo ulje u konc.3-4 procenata ili Nitropol S u koncentraciji 1,3 procenata) – preporučuje Slađana Rilak, stručna savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Zasadi breskvi i nektarina, kako dodaje, nalaze se u različitim fazama razvoja pupoljaka u zavisnosti od sortimenta.

– U ovoj fazi breskva i nektarina su u vlažnim uslovima najosetljivije na infekciju gljivom prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans). Obzirom da se očekuje porast temperatura ubrzaće se i razvoj pupoljaka i uz najavljene padavine stvoriće se povoljni uslovi za ostvarenje infekcije – objašnjava ona.

Kako bi sprečili infekciju i zaštitili zasad, preporuka proizvođačima je, kako napominje, da pre najavljenih padavina odrade tretiranje nekim od fungicida na bazi bakra (Bakarni-oksihlorid, Everest, Funguran OH, Kocide 2000…).

– Savet je da se sva tretiranja obave u najtoplijem delu dana po mirnom vremenu bez vetra – ističe naša sagovornica.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top