Reč stručnjaka: Otkrijte sve blagodeti tikve
Postavljeno: 27.09.2021
Tikve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Generalno, bundeva, ludaja, dulek, buče ili misirača su drugi nazivi (koji se koriste za povrtarsku kulturu – tikvu. Tikva kao izvorna biljka dala je na stotine vrsta. Tikve vrlo dobro uspevaju na humusnom, peščano-ilovastom zemljištu , ali ne uspevaju na izrazito vlažnim zemljištima
– Da se izbegne prerastanje, tikvu treba brati barem jednom nedeljno. Ako se pravilno čuva, tikva će ostati sveža tri do četiri nedelje. Najbolje se čuva na hladnom i tamnom mestu, dalje od izvora toplote i svetlosti. Idealna temperatura za čuvanje tikve je između 10 i 16 °C. Može da se skladišti od jeseni do proleca tako da je izuzetna u zimskom periodu – objašnjava Slađana Cvetković, savetodavac za prehrambenu tehnologiju u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.
Dodaje da su pulpa ploda i semena jestivi te da je pulpa bogata vodom, i koristi se u ishrani, najčešće termički obrađena, dok su semena bogata masnim uljem, proteinima i mineralima i koriste se pečena, kao sastojak mnogih jela ili za dobijanje ulja hladnim ceđenjem.
– Bundevino ulje je crvenkaste boje, kvalitetno, lako svarljivo, prepuno minerala , vitamina i među najbogatijim izvorima alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za dobar vid. Sadrži zdrave omega 3 masti koje se inače u povrću retko pronalaze. Pored svega toga utiče na zdrav balans šecera u krvi i brani organizam od gripa i prehlada zbog kompleksa vitamina sadrži. Po hranljivoj vrednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe – navodi ona.
Napominje da je muskatna tikva (muskata` ili `mirišljava` tikva) najcenjenija vrsta bundeve, a može da se koristi kao mlada ili kao zrela kada meso ima jarko narandžastu boju.
– Ona mirisom najviše podseća na lubenicu i dinju. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije, tamnonarandžasto. Nutricionisti je izuzetno cene, a odlikuje se finom aromom. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je naročito izraženo pri pečenju. Odlična je i ispečena bundeva sa cimetom, a takođe u kombinaciji sa mesom se mogu spremati i razna variva i čorbe . Tikva se prvenstveno upotrebljava za spremanje pita, umaka, pečenih i kuvanih jela, sokova i džemova, a popularno je i prženje posoljenog semena. Pita od tikve – tikvenjača – tradicionalni je deo obroka u vreme posta -podseća Slađana Cvetković.
Dodaje da je netačno kod nas uvreženo mišljenje da se tikva koristi kao osnovna baza u industriji soka, već da su to jabuke.
– Tikva nije zgodna za upotrebu u pripremi sokova tako da bi tada proizvodnju sokova u značajnoj meri poskupela. Zbog toga odbacite predrasude i jedno dobro parče tikve stavite u tepsiju i ubacite u rernu. Pecite na 200 stepeni oko pola sata. Ohladite, pospite cimetom i uživajte – poručuje savetodavka za prehrambenu tehnologiju.
J.B.