Reč stručnjaka o suzbijanju prouzrokovača truleži jabuke i kruške

Postavljeno: 27.09.2022

Priprema plodova jabuke i kruške za čuvanje u skladištu počinje još u voćnjaka tokom vegetacije. U cilju zaštite  od prouzrokovača truleži potrebno je preduzeti preventivne mere borbe koje počinju još u toku formiranja krune, savetuju stručnjaci.

-Na plodovima jabučastog voća u fazi pred berbu mogu se javiti simptomi truleži koji nastavljaju razvoj u skladištu. Trulež plodova prouzrokuje nekoliko vrsta gljiva od kojih su najčešće one iz rodova gleosporium spp. i penicillium spp. Ovi patogeni prodiru u plodove preko povreda i rana ili preko lenticela te na taj način ostvaruju infekciju – navodi Slađana Rilak, savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Parazit prezimi u suvim, mumificiranim plodovima u voćnjaku odakle se širi vetrom, u uslovima povećane vlažnosti, na formirane plodove, a simptomi se obično ispoljavaju u fazi pred berbu.

Gljive iz roda gleosporium spp. na plodovima daju simptome u vidu kružnih tamnijih pega koje se postepeno šire i povećavaju u zavisnosti od temperature što dovodi do potpune truleži i propadanja plodova. Ove gljive luče toksine od kojih zaraženi plodovi imaju gorak ukus, a bolest je po tome nazvana „gorka trulež“. Napadnuti plodovi su neupotrebljivi i gube tržišnu vrednost – objašnjava naša sagovornica.

U cilju zaštite jabuke i kruške od prouzrokovača truleži, dodaje, potrebno je preduzeti preventivne mere borbe koje počinju još u toku formiranja krune, koje bi trebalo da obezbede plodovima dobro provetravanje.

Ona napominje da se suzbijanjem insekata sprečavaju oštećenja plodova, koja predstavljaju ulazna vrata za prouzrokovače truleži.

-Sakupljanje i uništavanje mumificiranih plodova iz zasada takođe je bitna preventivna mera. Primenom kalcijuma u toku vegetacije plodovi će dobiti čvršću pokožicu i biće otporniji na infekcije, a samim tim imaće i  duži period čuvanja u skladištu – objašnjava savetodavka.

Zaštita plodova može se obaviti i primenom fungicida tokom sazrevanja, pre berbe. U našoj zemlji za tu namenu su registrovani switch 62,5 WG, zato 50 WG, geoxe 50 WG, aserija, flux, extrasol F. Ističe da prilikom izbora preparata obavezno trba voditi računa o karenci fungicida, koja kod navedenih može biti od 3 do 15 dana.

Podrazumeva se, takođe, da je skladište pre prijema plodova detaljno očišćeno, a ambalaža dezinfikovana.

J.B.

Foto: arhiva PSSS Kruševac

 

Ostale vesti

back-to-top