Reagujte brzo u slučajevima porodičnog nasilja!

Postavljeno: 14.12.2015

Članovi porodice Milice Pavlović iz sela Varvarin, koju je suprug ubio 16. novembra, i predstavnice više udruženja koja se bave zaštitom prava žena, nedavno su pred zgradom suda u Kruševcu protestovali zbog sporosti pravosuđa u slučajevima porodičnog nasilja te zatražili najstrožu kaznu za počinioca ubistva

Za 27. novembar, dan kada je trebalo da daju iskaz kod istražnog sudije povodom ubistva njihove majke, Milice Pavlović, koje je počinio njihov otac Nebojša, zakazano je bilo i prvo ročište pred sudom, a povodom nasilja u porodici koje je njihov otac počinio još 2013. godine! To je bio razlog da se članovi porodice ubijene Milice okupe ispred ovdašnjeg suda, iskazujući protest protiv sporosti pravosuđa i zatraživši najstrožu kaznu za oca.

Danas imamo ročište u vezi sa nasiljem u porodici koje je naš otac počinio još 2013. godine. Takođe danas dajemo iskaze jer je ubio našu majku. Iritirani smo jer dve godine nisu mogli da donesu presudu, da je osuđen tada zbog tog slučaja ubistvo se sada ne bi desilo – vidno potresena je ispričala Olivera Milenović, ćerka ubijene Milice.

Podsetila je da su oca zbog nasilja u porodici prijavili još 2013. godine, on je tada nožem nasrnuo na suprugu, pesnicom u glavu udario unuku, a nožem po ruci isekao unuka. Tada je intervenisala policija, istraga je završena još 2014. godine, dokazima utvrđeno da je sve to uradio, dodaje Olivera, a optužnica podignuta u martu ove godine. Prvo ročište je bilo zakazano za 27. novembar. Milica ga nije dočekala.

Sada od suda očekujemo najstrožu kaznu koja postoji. Našoj inicijativi se pridružila i njegova familija, svi znaju kakav je, majka je više puta bežala dok smo bili manji kod  njih – ispričala je Olivera, sa kojom su ispred suda bili brat Oliver i ćerka Snežana.

IMG_0547P2

Učesnice protesta

Protestu članova porodice Pavlović pridružile su se aktivistkinje Udruženje žena Peščanik, predstavnice Mreže žena protiv muškog nasilja u Srbiji, Mreže braniteljki Rasinskog okruga, aktivistkinje Romani cikne i Alternativnog centra za devojke.

Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja žena „Peščanik“, kazala je da je ovo podrška kako porodici ubijene Milice Pavlović tako i svim porodicama žena ubijenih u porodično partnerskom kontekstu.

Prema podacima koje je Mreža žena protiv nasilja objavila, sve žene ubijene u 2015. godini su poznavale učinioca. Za 17 od 32 slučaja femicida, poznato je da je nasilnik bio prijavljen nadležnim institucijama pre nego što se ubistvo desilo, što govori o tome da je postupanje nadležnih institucija po podnetim prijavama bilo nedekvatno ili nadležne institucije nisu reagovale uopšte – kazala je ona.

Aktivistkinja Mreže žena protiv nasilja, Vedrana Lacmanović, podsetila je da ta organizacija šest godina prati i izveštava o ubistvima žena u porodično partnerskom kontekstu, apelujući na institucije, pogotovu u situacijama u kojima je bilo informacija da se nasilje dešavalo, da se preduzmu adekvatni koraci i da se svaka prijava nasilja uzima ozbiljno.

Predstavnice pomenutih udruženja zatražile su od državnih organa i institucija da poštuju odredbe Konvencije Saveta Evropa o prevenciji i zaštiti žena od nasilja i od nasilja u porodici, koju je Srbija ratifikovla pre 2 godina te primenu principa nulte tolerancije na nasilje prema ženama.

Zahtevamo da se poštuje hitnost sudskih procedura i postupaka u slučajevima u kojima je to propisano, da kazne za nasilnike budu odgovarajuće težini počinjenog zločina. U skladu sa potpisanom Konvencijom tražimo uvođenje hitnih mera zaštite za žrtve (iseljenje nasilnika na licu mesta), ustanovljavanje jedinstvenog nacionalnog  SOS telefona, formirnje kriznih centara za pomoć žrtvama seksualnog nasilja i precizno definisanje besplatne pravne pomoći za žrtve nasilja – stoji u zajedničkom saopštenju tih udruženja.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top