Razgovor sa umetnikom i kustosom i vođenje kroz izložbu 

Postavljeno: 24.02.2020

U Umetničkoj galeriji će sutra (25. februara) u 13 časova biti održan razgovor i vođenje kroz izložbu sa umetnikom Matijom Rajkovićem i istoričarkom umetnosti Biljanom Grković, kustosom savetnikom

U Umetničkog galeriji u toku je izložba „Dekompresija“ Matije Rajkovića koja predstavlja prvi celovit uvid u njegov rad u oblasti digitalne grafike u rodnom gradu, a koja je, takođe, prva posle 2004. godine, kada je izlagao slike i crteže, odmah po završetku studija. 

– Izložba obuhvata 35 digitalnih grafika i ukazuje, ne samo na umetnikovo slobodno kretanje kroz različite medije, već i sam proces koji dotadašnja umetnička iskustva u slici i crtežu usmerava ka digitalnom iskazu. Sa polazištem u fotografijama na kojima je beležio različite teksture i učitavao okolnosti u kojima su nastajale, samim nazivom izložbe ukazuje na pristup novoj tehnologiji unutar grafike kao medija i nastajanju grafike bez pritiska, kao i na određenu reakciju na stvarnost – navode u Umetničkoj galeriji. 

Matija Rajković je rođen u Beogradu 1980. Odrastao u Kruševcu. Diplomirao je na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu 2003. u klasi prof. Jovana Rakidžića. Postdiplomske studije završio na istom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi prof. Čedomira Vasića. Član je ULUS-a od 2005. i ULUK-Kruševac od 2011. (jedan od osnivača). Od 2004. izlagao je na 35 samostalnih izložbi,  učestvovao na brojnim grupnim, kao i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnk je više nagrada i priznanja, a dela su mu zastupljena u brojnim zbirkama galerija i muzeja. Predaje, u zvanju profesora, na Akademiji vaspitačko–medicinskih strukovnih studija u Kruševcu od 2010. Živi i stvara na relaciji Kruševac-Beograd.

Izložba je otvorena do 28. februara 2020.   

Ostale vesti

back-to-top