Prvi izborni rezultati: Pobeda Vučića, SNS bez apsolutne većine u Skupštini

Postavljeno: 04.04.2022

Projekcija rezultata CESID-a i Ipsosa na osnovu 85,4 odsto obrađenog uzorka, objavljena kasno sinoć, pokazuju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pobedio je prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji,  osvojivši 58,5 odsto glasova. Zdravko Ponoš dobio je 18,1 odsto, Miloš Jovanović 6 odsto, Boško Obradović i Milica Djurdjević Stamenkovski po 4,4 odsto, Biljana Stojković 3,2 odsto, Branka Stamenković 2,1, a Miša Vacić 0,9 odsto glasova birača.

Prema istom izvor u Skupštini Srbije koalicija oko Srpske napredne stranke izgubila je apsolutnu većinu, ali sa dosadašnjim pratnerima u vlasti svakako može da formira Vladu. Koalicija oko naprednjaka na parlamentarnim izborima je osvojila 42,9 odsto glasova, „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ dobili su poverenje 13,4 odsto birača, a koalicija oko Socijalističke partije Srbije  11,4 odsto glasova. Slede NADA koja ima 5,4 odsto, „Moramo“ sa 4,6 odsto, Dveri sa 3,9 te Zavetnici sa 3,8 odsto glasova.

Na osnovu 72,2 odsto obrađenog matrijala projekcija CESID-a i Ipsosa pokazuje da je najviše glasova na izborima za Skupštinu Beograda osvojila je koalicija oko SNS-a – 38,7 odsto. Koalicija „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ dobila je 20,6 odsto, koalicija „Moramo“ 10,5 odsto, SPS je 6,9 odsto, koalicija NADA 6,3 odsto,  Zavetnici 3,6 odsto i Patriotski blok oko Dveri 3,5 odsto glasova.

Republička izborna komisija nije sinoć saopštila preliminarnu izlaznost na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, a to telo je najavilo da će saopštiti preliminarne rezultate izbora nakon sednice koja treba da bude održana u ponedeljak u 20 časova. Kako je saopšteno, do tada se neće obraćati medijima.

U obraćanju građanija i medijima predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora osvojivši „oko 60 odsto glasova“, da će SNS sa koalicionim partnerima imati dovoljno poslanika za formiranje nove Vlade Srbije te da će SNS svakako biti najveća u Skupštini Beograda i da će činiti buduću gradsku Vladu.

Prema navodima koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“  glasanje na nedeljnim izborima bilo je obeleženo masovnom kupovinom glasova i glasanjem bez ličnih dokumenata, a predsednički kandidat te koalicije Zdravko Ponoš je ocenio da  ovi izbori „početak kraja“ vlasti naprednjaka i Aleksandra Vučića.

N.G.

Ostale vesti

back-to-top