Prosvetari odlučili – obustava rada zbog slučaja nasilja u Trsteniku

Postavljeno: 22.11.2022

Svi zaposleni članovi Unije prosvetnih radnika Srbije obustaviće rad u četvrtak 1. decembra, zbog slučaja nasilja nad profesorkom, u Tehničkoj školi u Trsteniku, a zatražili su i pregovore o dobijanju statusa službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju. Takođe, USPRS članstvo Tehničke škole osudilo je nasilje nad koleginicom i poručilo da je ovo prilika da se prosvetari ujedine i izbore za svoja prava. U Trstenku je ovim povodom održana i vanredna sednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

Kako je navedeno u saopštenju USPRS-a ministar obrazovanja, Branko Ružić, obavešten je da će Unija u okviru akcije „Stop nasilju u školama“ prvog decembra obustaviti nastavu. Uz odluku o protestu, štrajkački odbor USPRS-a uputio je zahtev Ministarstvu da do polovine decembra, otpočne pregovor o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju.

– Vlada Srbije ne odustaje od toga da svima u javnom sektoru (osim vojsci) povećanje zarada bude isto, što će nastavnike dovesti u još nepovoljniji položaj. Insistirali smo na promenama zakonske regulative i pravilnika o nasilju u školama. Ostaje da se vidi šta će biti epilog ovog sastanka i da li ćemo i sledeći put preko miritelja doći do starog/novog ministra Ružića – stoji u saopštenju sa sastanka u Ministarstvu prosvete.

USPRS članstvo Tehničke škole oštro je osudilo nasilje nad svojom koleginicom i uputilo apel svi strukturama sistema obrazovanja „da ne okreću glavu “ kada dođe do nasilja i da se ne dele na aktive i sindikate, već da se ujedine i izbore za bolji položaj prosvetnih radnika.

– Ovo je jedinstvena prilika da uradimo nešto za sebe i zaustavimo proces urušavanja obrazovanog sistema, koji nažalost, i jeste počeo degradacijom prosvetnih radnika – poručuje u svom saopštenju Sindikat Tehničke škole Trstenik.

Povodom incidenta koji se odigrao u ovoj školi u Trsteniku je održana vanredna sednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

– Inicirala sam ovaj sastanak, kako bismo zauzeli jedinstven stav i poslali jednu zajedničku poruku, najpre podrške, profesorki Mariji Stevanović, sa željom da se brzo oporavi i vrati svojim uobičajenim aktivnostima i poslu, ali i poruku nulte toleranicije nad nasiljem. Nedopustivo je da neko bude izložen nasilju i da se oseća nebezbedno u svom okruženju ili svom radnom mestu. Zajedničkim naporima treba da iskorenimo nasilje iz škola i naših institucija. Ovaj nemili događaj se više nikad ne sme ponoviti – rekla je Milena Turk, predsednica Opštine Trstenik.

Aleksandar Srećković, predsednik Aktiva direktora, istakao je da zakonska regulativa treba što pre da se promeni, kako bi profesori bili zaštićeniji.

– Ne podržavamo nikakav vid nasilja, zahtevamo da se najoštrije kazne vinovici ovakvog čina i da se što pre zakonskom regulativom prosvetni radnici budu zaštićeni.

Podsetimo, 9. novembra, nasred časa, jedan od učenika stao je iza profesorke. Nakon što mu je skrenula pažnju da nije kuturno stajati nekome iza leđa, on je izvukao stolicu na kojoj je sedela. Profesorka je pala na pod, a ceo događaj zabeležio je drugi učenik mobilnim telefonom, dok je treći isti podelio preko društvenih mreža.

M.J.

Ostale vesti

back-to-top