Besplatno merenje šećera u krvi, „rizičnima“ na poklon aparat

Postavljeno: 22.11.2022

U „Prvoj dijabetološkoj ordinaciji na točkovima“ koja će u Kruševcu biti postavljena u sredu (23. novembra) na Trgu mladih, od 9 do 16 časova, građani će moći da besplatno provere nivo šečera u krvi, te da obave konsultacije sa lekarima o prevenciji, kontroli i lečenju dijabetesa.  

Građani kod kojih bude ustanovljen visok nivo glikemije, a time i rizik od obolevanja od šečerne bolesti, na poklon će dobiti aparat za merenje šećera u krvi, kako bi mogli da nastave i sami kod kuće da prate svoje stanje, preventivno deluju i spreče moguće komplikacije dijabetesa – saopšteno je iz farmaceutske kompanije Pharma Maac.

Pomenuta kompanija projekat „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“ realizuje uz podršku lokalne samouprave, Dijabetološkog saveza Srbije, a merenje u Kruševcu uz podršku ovdašnjeg Društva za borbu protiv šećerne bolesti.  Projekat je pokrenula austrijska kompanija Med Trust, koja je i obezbedila specijalizovano vozilo za pokretnu dijabetološku ordinaciju.

Kruševac je jedan od 15 gradova u Srbiji u kojima se organizuje ova preventivna aktivnost, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na važnost redovne kontrole nivoa šećera u krvi, kao najbolje prevencije u borbi protiv dijabetesa.

Inače, procene su se da će do 2030. godine svaka deveta osoba na svetu bolovati od neke vrste šećerne bolesti.

D.P.

Foto: Bojan Durutović

Ostale vesti

back-to-top