Promocija ženskog preduzetništva – Svet Ivane Babić u prirodnim bojama i aromama (VIDEO)

Postavljeno: 26.12.2021

Bankarka, direktorka, majka. Naša sagovornica, u okviru priča o ženskom preduzetništvu, jeste doskorašnja direktorka, a sada zamenica direktora trsteničke „Eterike“, Ivana Babić

Do prelaska u „Eteriku“, pre skoro šest godina, radila je kao bankarka. Nakon što je rodila drugo dete odustala je od povratka u banku te odlučila da se pridruži suprugu u porodičnom biznisu.

Ovo je kompanija koja ima tradiciju tako da je preuzimanje uloge direktorke izazov, odgovornost, ali je i kreativan posao. Pružio mi je zadovoljstvo da se dokažem u preduzetničkim vodama – kaže Ivana Babić.

Naime, ona je preuzela više uloga na sebe, što se videlo i tokom našeg razgovora, jer je telefonom savete delila čas saradnicama, čas deci.

Ono što je zajedničko bankarki i direktorki jeste „brdo“ papirologije. Dodali bismo da je to u „Eterici“ ipak prijatnije, jer je „obojeno“ prirodnim bojama i aromama kivija, mente, vanile jer se ta firma bavi upravo proizvodnjom prehrambenih aroma i boja i drugih poslastičarskih dekoracija.

Jedan od izazova je prodaja prirodnih proizvoda, pogotovo aroma i boja, jer, iako su konditori radi da zamene veštačko prirodnim nije ista situacija na drugoj strani.

O prirodnim sastojcima se više priča nego što im se zapravo teži. Naši poslastičari još uvek nisu spremni za tako nešto. Prirodne boje i arome nisu toliko intenzivne, a poslastičari su navikli da crveno bude jarko crveno – objašnjava ona.

Na pitanje kako se nosi sa tim što su osnivač firme njen svekar, a trenutni direktor suprug, ona kaže da su pozicije formalne i da je ovo zapravo ženska firma jer su  većina, odnoso 15 od 19 zaposlenih, žene.

Deo njenih poslovnih obaveza čine i članstvo u Parlamentu privrednika i saradnja sa kruševačkom Regionalnom privrednom komorom:

U toku smo sa dešavanjima, sa novinama i generalno sa programom Regionalne privredne komore. Sajmovi, radionice, predavanja, seminari. U toku smo i učestvujemo.

Sa ciljem unapređenja proizvodnje i sklapanja poslova sa novim klijentima, naša sagovornica često putuje. Predstavljala je kompaniju na sajmovima širom Srbije, predstavljajući proizvode u Leskovcu, Novom Sadu, Valjevu. Na međunarodnom sajmu u Albaniji uspostavila je kontakt sa lancima marketa iz te zemlje.

Saradnja sa kompanijama sa kojima smo stupili u kontakt je moguća, ali je upornost u poslovanju neophodna, jer čak i kada interesovanje postoji, ponekad su potrebne godine da planovi pređu u dela – dodaje naša sagovornica.

Da obavezama u vođenju kompanije nikada kraja potvrđuje i to što se pred nastupajuće praznike aktivno radi na unapređenju internet stranice, jer žele korisnicima da omoguće kupovinu preko interneta.

Kompanija radi na tome da dostavi nove i drugačije proizvode na tržište te su proizveli „Eterika sept“ koji su pravili od sastojaka koje su imali u firmi. Od nedavno imaju boje u sprej bocama „Air Brush“, a u planu za naredni period je bezglutenski puding na bazi prirodnih boja.

Eterika sept smo napravili za sopstvene potrebe od sastojaka koje smo imali u kompaniji, ali je bilo interesovanja te smo ga ponudili u prodaju. Boje u sprej bocama daju priliku domaćicama da urade površinske ukrase na tortama bez profesionalnog kompresora.

Eterika je u poslednjih pet godina zabeležila rast na domaćem tržištu, te je sada trećina proizvodnje namenjena izvozu.

L.S. – J.B.


Ovaj tekst/video je rezultat projekta DW Akademie. Svi stavovi izraženi u ovom medijskom prilogu su stavovi autora i ne odražavaju stavove Dojče velea.

Ostale vesti

back-to-top