Program povodom Međunarodnog dana pismenosti

Postavljeno: 07.09.2021

Međunarodni dan pismenosti obeležava se 8. septembra, a tim povodom će na platou ispred Kulturnog centra Kruševac biti odigrana predstava teodržana izložba o pravopisnim pravilima

Sutra (8. septembra) u 12 časova će na Trgu glumaca biti odigrana dečija predstava „@Instabajka“, u izvođenju dramske sekcije „Jovanovci“ po tekstu i režiji Tamare Milutinović, a po ideji Vasilija Stankovića. Od 11 do 17 časova biti postavljena izložba pravopisnih pravila.

U slučaju kiše program će se odvijati u Beloj Sali Kulturnog centra.

Program povodom Međunarodnog dana pismenosti Kulturni centar organizuje u saradnji sa OŠ „Jovan Popović“ i Insta – grupom Dnevna doza pravopisa.

Podsećamo da se Međunarodni dan pismenosti obeležava od 1966. godine, nakon što je, godinu dana ranije ideja o tome potekla sa Svetske konferencije ministara obrazovanja, održane u Teheranu.

Ideja je da se svake godine međunarodna zajednica podseti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji još postoji u većem delu sveta.

Taj problem, nažalost, postoji i u Srbiji, a podaci sa poslednjeg popisa pokazuju da je u našoj zemlji 2,68 odsto stanovništva bez školske spreme, da je 11 odsto sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a oko 20 odsto sa osnovnim obrazovanjem.

Takođe, prema ranijim podacima UNESCO u svetu je oko 774 miliona nepismenih osoba što čini više od 16 odsto stanovništva starog 15 i više godina, a većinu čine žene. Još 67 miliona dece osnovnoškolskog uzrasta nije u školi, a 72 miliona adolescenata nižeg srednjoškolskog uzrasta ne može da ostvari pravo na obrazovanje.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top