Mural uskoro “oživljava”

Postavljeno: 07.09.2021

Do kraja nedelje na muralu Taška Načića i scene iz filma “Ko to tamo peva” biće postavljena tabla sa QR kodom, čijim skeniranjem će mural “oživeti”, najavljuju iz A1 kinoteke

Mural, koji je u Čolak Antinoj ulici oslikan sredinom avgusta će uskoro biti kompletiran. Još tada je najavljeno postavljanje table za “augmented rijaliti” (proširena stvarnost). Naime, uz mural će biti postavljena tabla koja će sadržati kratak opis filma, nešto više o projektu A1 kinoteka i QR kod čijim skeniranjem “oživljavamo” mural. 

Našim telefonima, jednom od QR skener aplikacija, moći ćemo da očitamo taj kod. Očitavanjem koda dobijamo adresu internet stranice sa filterom za kameru. Nakon toga, kada uperimo kameru telefona na mural, na telefonu će scena oslikana na muralu dobiti animaciju i time “oživeti”.

Video animaciju koju građani budu videli na svom telefonu moći će dalje da podele sa svojim prijateljima i pratiocima na društvenim mrežama putem Instagram i Fejsbuk priče (story).

“Augmented rijaliti” se sve češće javlja na našim telefonima, gde sve više aplikacija je zasnovano na korišćenju ove funkcije (igre za mobilnte telefone “Pokémon Go” i “Witcher Monster Slayer”), ili služi da poveća funkcionalnost nekih aplikacija (“Google maps” koristi funkciju “Live View”, dok Instagram i Snepčet koriste funkcije kroz razne filtere).

Mural sa scenom iz filma “Ko to tamo peva”, je jedan u nizu murala koji su oslikani u gradovima širom Srbije, međutim u svakom gradu su oslikani različiti murali i osmišljene različite animacije čineći da time svaki mural, time i ovaj u Kruševcu, bude jedinstven.

Podsećamo, oslikavanje murala u Čolak Antinoj ulici je deo projekta A1 kinoteke u okviru koga su, na Slobodištu sredinom avgusta, prikazivani filmovi “Bal na vodi” i “Majstori, majstori”. U okviru ovog projekta restaurirano je 19 ostvarenja domaće kinematografije, a ti filmovi su bili prikazivani u još četiri grada širom Srbije.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top