Program manifestacije “Vidovdan 19”

Postavljeno: 04.06.2019

Manifestacija “Vidovdan 2019“ koju će obeležiti brojni kulturno umetnički, turistički i sportski programi, biće otvorena 7. juna završom priredbom predškolaca na Slobodištu, a istog dana počeće i Festival „Viteški megdan u Lazarevom gradu“, kada je najavljen i koncert Jelene Tomašević. Dan uoči Vidovdana biće biće održan i koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Na Vidovdan, sveštenstvo Eparhije kruševačke služiće Svetu arhijerejsku liturgijuće, potom i pomen kraj Spomenika kosovskim junacima, a istog dana biće  otvoren Trg glumaca kod Pozorišta i Park Srbija na Bagdali. Tradicionalno, na svečanoj sednici Skupštine Grada biće dodeljene Vidovdanske nagrade i priznanja. Dan nakon Vidovdana planiran je koncert Lepe Brene, koji će biti održan kod Vatrogasnog doma, na Bruskom putu

Na konferenciji za novinare koja je danas održana u Gradskoj upravi, predstavljeni su programi koji će obeležiti ovogodišnje Vidovdanske svečanosti . Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, kazala je da je poseban akcenat ove godine stavljen na  630 godina obeležavanja od Kosovske bitke, te da su pozvani svi pobratismki gradovi i svi oni koji sarađuju sa našim gradom.

Predsednik Umetničkog saveta , Momir Dragićević, rekao je da je bilo mnogo programskih predloga i da nisu svi mogli biti prihvaćeni  jer se nisu uklapali sadržajno u 630 godina od Kosovskog boja, pa će ostati za sledeću ili neku narednu godinu.

Vidovdanske svečanosti tradicionalno će biti  otvorene završnom priredbom predškolaca na Slobodištu,  u kojoj će učestvovati oko 800 mališana sa gradskog i seoskog područja.

Ove godine naš Grad obeležava bitan jubilej, pa se zato i naša priredba  zove „Pod zlatnim suncem carskog grada“. Planiran je prikaz devet slika koje prate ovu tematiku, gde će kroz muziku i kostime, u jednoj od slika biti čak i improvizacija Kosovskog boja. U ostalim slikama, koje prati autentična muzika, kostimi i tekst , prikazaćemo i lepote našeg Grada i Srbije – kazala je Vesna Živković, direktorka Predškolske ustanove „Nata Veljković“, dodajući da je priredba najavljena za 7. jun u 18 časova, uz moguće odlaganje ukoliko budu loši vremenski uslovi.

O već tradicionalnoj, trodnevnoj manifestaciji , Međunarodnom festivalu „Viteški megdan u Lazarevom radu“ , koja takođe počinje 7.juna, govorila je Suzana Milosavljević, direktorka ovdašnje Turističke organizacije.

Tokom tri dana očekuje nas bogat program, razne viteške prikazne borbe, streličarski turniri, viteški šou vatrom, izložba suvenira i starih zanata… Poseban akcenat  ove godine stavljen na naše najmlađe sugrađane, gde ćemo imati haos animatore koji će naparviti posebne radionice i sadržaje za naše mališane. Kruna svih dnevnih dešavanja je bogat muzički program, gde će već 7. juna nastupiti  estradna umetnica Jelena Tomašević – rekla je Milosavljević, dodajući da će kao i svake godine centralni događaj  biti „Srednjovekovno večnčanje u crkvi Lazarici“ koji će biti održan u poslednjeg dana Festivala, nakon čega je planiran i Dečji viteški festival.

Violeta Kaplarevič, direktorka KCK, ustanove u kulturi koja svake godine uzima učešće sa svojim već tradicionalnim programima, najavila je i jednu novu dvodnevnu manifestaciju „Čarapanski dani“, gde će se prvog dana predstaviti i dočarati naš čarapanski duh  naši najmlađi sugrađani, učesnici sekcija pri KUD-ovima i Škole govora i glume, dok će drugog dana, svi oni koji se tog dana budu zatekli u našem gradu, imati prilike da vide čime se sve to bave naša sela, a gde će se predstaviti ovdašnje seoske mesne zajednice.

Kaplarevićka je najavila i 30. po redu Filozofsko književnu školu koja će i ove godine okupiti intelektualnu elitu naše zemlje i regiona, a tema je „Prožimanje ideja u filosofiji i književnosti“.

Snežana Nenezić, direktorka Narodne biblioteke, između ostalog,  najavila je za narednu nedelju Vidovdanske edukativne radionice za tinejdžere koje će biti organizovane na Dečjem odeljenju, gde će sve svakog dana obrađivati jedna od ličnosti iz naše srednjovekovne prošlosti.

Svetlana Đurđević, predstavnica Kruševačkog pozorišta, rekla je da je ove godine uspostavljena saradanja  sa tetarom na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga, te da će Kruševljani imati prilike da pogledaju sjajnu predstavu “Malograđani“, po tekstu Maksima Gorkog. Najavila je i predstavu „Zvonar Bogorodičine crkve“, te pozvala sve zainteresovane da na vreme dođu po karte koje će biti besplatne.

Narodni muzej će u obeležavanju Vidovdana, između ostalog,  učestvovati sa dve već tradicionalne izlože Dečja likova kolonija “Biberče” i Likovna kolonija “Vidovdanska viđenja”, a kako je kazao Goran Vasić,direktor Narodnog muzeja na raspolagu će biti i aktuelna  nova stalna postavka , gde je u prilog tome u Veilkoj Sali muzeja organizovana i izložba u spomen 630 godina Kosovske bitke, na temu “Kosovska bitka u umetnosti”.

Istorijski arhiv će organizovati okrugli sto  “Kruševac , istorijski grad”, u Legatu MIlića od Mačve,  koji će pratiti izložba slika Kruševca kroz istoriju, a učesnici će biti iz Beograda, Niša i Kosovske Mitrovice, kao i istoričari iz Kruševca.

Od sportskih dešavanja  najavljen je, između ostalog, Vidovdanski turnin u plivanju, Međunarodnin turnir u odbojci, Stonotenski turnir, te Evropski, balkanski i nacionalni  šampionat u Moto krosu u Globaru, na jednoj od najboljih staza u Evropi.

Najavljena  je i već tradicionalna akcija “Treće dete” koja će biti upriličena 26.juna u Mozaik sali, a na sam dan Vidovdana, pored svečane sednice Skupštine grada na kojoj će biti dodeljen nagrade i priznanja najsalužnijim pojedincima, ustanovama i institucijama,  najvaljeno je i svečano otvaranje Trga glumaca (kod pozorišta), te parka “Srbija” na Bagdali.

Koncert Lepe Brene koji je najavljen  za 29. jun , sa početkom u 21 sat, biće održan na prostoru kod Vatrogasnog doma, na Bruskom putu.

Ostale vesti

back-to-top