+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Program manifestacije “Vidovdan 18”

Program manifestacije “Vidovdan 18”

Ovogodišnja manifestacija „Vidovdan 2018“ biće otvorena 8. juna, završnom priredbom predškolaca na Slobodištu. Vidovdanske svečanosti pratiće brojni kulturni, umetnički, turistički, zabavni i sportski programi , dan uoči Vidovdana  biće održano bdenije, a na sam Vidovdan sveštenstvo Eparhije kruševačke služiće Svetu arhijerejsku liturgiju, potom i pomen kraj Spomenika kosovskim junacima. Na Vidovdan će biti otkriven spomenik knjeginji Milici a na svečanoj sednici Skupštine Grada biće dodeljena Vidovdanska nagrada  i priznanja koje Grad već tradicionalno dodeljuje zaslužnim pojedincima, ustanovama i institucijama

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, predstavljeni su programi koji će obeležiti ovogodišnje Vidovdanskih svečanosti. Kako je kazala zamenica gradonačelnice Vesna Lazarević, Grad Kruševac je i ove godine pokazao veliko zajedništvo, kroz maksimalno angažovanje  privrednih subjekata, javnih preduzeća, ustanova i svih ostalih učesnika pomenute manifestacije.

„Dete u svetu crtanih junaka“ naziv je završne priredbe predškolaca kojom će biti otvorene Vidovdanske svečanosti  na Slobodištu i u kojoj će učestvovati oko 1.000 mališana.

– Cilj nam je da na najlepši mogući način ispratimo naše mališane koji su stasali za školu, a dugogodišnja praksa je pokazala da upravo ova priredba predškolcima najduže ostaje u sećanju – kazala je Vesna Živković, direktorka PU „Nata Veljković“, naglasivši da su u pored vaspitača i roditelja, učešće uzele i sve nadležne službe kako bi ova manifestacija protekla u najboljem mogućem redu, pre svega u smislu bezbednosti dece i posetilaca.

Direktorka Kulturnog centra Kruševca, Violeta Kaplarević, rekla je da će KCK i ove godine uzeti učešće sa svojim već tradicionalnim programima. Najavila je Festival za decu koji će biti održan 8.juna u biskopu Kruševac, dok će 15.juna biti održana Centralna smotra Takmičenja sela Grada Kruševca na kojoj će učestvovati dvadeset mesnih zajednica sa  preko 300 izvođača koji će se predstaviti sa najlepšim srpskim pesmama, igrama, običajima. Ovogodišnja Filozofsko književna škola sa temom „100 godina od osnivanja Jugoslavije-iskustvo srpske književnosti, filozofije i kulture“ okupiće intelektualnu elitu iz zemlje i regiona, a u organizaciji KCK biće organizovan poetsko muzički triptih „Raspeto Kosovo“, izložba slika  „Fragmenti sećanja, moja ćirilica“, autorke Olgice Stefanović, te poetsko muzički program „100 godina od završetka Prvog svetskog rata“, u porti crkve Lazarice.

Narodni muzej će, kako je kazao direktror Goran Vasić, u obeležavanju Vidovdana učestvovati sa dve tradicionalne likovne kolonije (Dečja likovna kolonija „Biberče“ i Gradska likovna kolonija „Vidovdanska viđenja“),  te sa već aktuelnim izložbama- „Carski darovi“, „Muzej Jugoslavije“ , „Duh malih stvari“ autorke Knjeginje Jelisavete , te izložba Kruševljanke Olge Vujučić Blažek, u Gradskoj galeriji.

Prema rečima Svetlane Đurđević, predstvanice Kruševačkog pozorišta, ova ustanova kulture će za Vidovdan imati dva programa- premijeru predstave za decu „Zvonar Bogorodičine crkve“, u režiji Zorana Lozančića i predstavu „Tamo daleko na ostrvu spasa“, u režiji Vladimira Popadića. Ona je napomenula da će karte biti besplatne i da bi građani trebalo da ih razervišu na vreme jer pozorište ima ograničen broj mesta, te istakla i to da je pored ovih predstava, Kruševačko pozorište tu i kao logistička podrška za ostala dešavanja povodom Vidovdanskih svečanosti, ukoliko vremenske prilike ne budu dozvolile da se programi organizuju na otvorenom.

Istorijski arhiv Kruševac će organizovati naučni skup sa temom „Kruševac kao duhovni, verski, kulturni i privredni centar Srbije“,koji će biti organizovam 22.juna u Legatu Milića od Mačve i gde se očeuje dolazak profesora sa beograskog i niškog univeziteta, te učešće istoričara iz Kruševca i okoline.

Da će i sport biti zastupljen, kazao je Predrag Milenković, pomoćnik gradonačelnika za sport i omladinu. Najavio je Vidovdanski sajam na kome će se predstaviti 20-tak klubova iz različitih sportova sa oko 200 sportista, a u okviru sajma biti organizovana i akcija gde će predškolci crtati na teme iz oblasti sporta, a kao nagradu svi će dobiti besplatni mesečni vaučer za sport koji sami budu odabrali.

U okviru Vidovdanskih svečanosti najavljena je i Žikina šarenica ( 23. i 24. juna), a već tradicionalno u Gradskoj kući biće organizovana i akcija „Treće dete“.

Dan uoči Vidovdana  biće održano bdenije, a na sam Vidovdan sveštenstvo Eparhije kruševačke služiće Svetu arhijerejsku liturgiju,  potom i pomen kraj Spomenika kosovskim junacima.

Na Trgu Despota Stefana , na Vidovdan će biti otkriven spomenik knjeginji Milici a na svečanoj sednici Skupštine Grada biće dodeljena Vidovdanska nagrada  i priznanja koje Grad već tradicionalno dodeljuje zaslužnim pojedincima, ustanovama i institucijama.

Ovogodišnja manifestacija „Vidovdan 2018“ biće otvorena 8. juna, završnom priredbom predškolaca na Slobodištu. Vidovdanske svečanosti pratiće brojni kulturni, umetnički, turistički, zabavni i sportski programi , dan uoči Vidovdana  biće održano bdenije, a na sam Vidovdan sveštenstvo Eparhije kruševačke služiće Svetu arhijerejsku liturgiju, potom i pomen kraj Spomenika kosovskim junacima. Na Vidovdan će biti otkriven spomenik knjeginji Milici a na svečanoj sednici Skupštine Grada biće dodeljena Vidovdanska nagrada  i priznanja koje Grad već tradicionalno dodeljuje zaslužnim pojedincima, ustanovama i institucijama Na danas održanoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, predstavljeni su programi koji će obeležiti ovogodišnje Vidovdanskih svečanosti. Kako je kazala…

Review Overview

Rejting korisnika 4.2 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Potvrđen identitet žene čije je telo nađeno popodne

Identitet žene čije je telo nađeno danas popodne je potvrđen: reč je o Pejki Radović (62), čiji je nestanak prijavljen ...

Medicinska škola izvodi humanitarnu predstavu

Sutra od 16 i 19 sati, u Beloj sali KCK biće održana predstava Medicinske škole „Kafanska priča o Gombocu“ po ...

Telo žene nađeno u Železničkoj ulici

U Železničkoj ulici u Kruševcu pronađemo je telo, za sada, nepoznate ženeTelo je pronađeno u kanalu, a prema prvim informacijama ...

Završeni prijemni za specijalizovana odeljenja, čekaju se konačni rezultati

Preliminarni rezultati prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja Gimnazije izlaze danas, za Muzičku školu objavljeni su ranije. Konačni rezultati biće objavljeni ...

U utorak detonacije zbog uništavanja eksplozivnih ostataka

Odeljenje za vanredne situacije u Kruševcu prikupljaće eksplozivne ostatke rata na relaciji Garski potok – Lazarica, koje će potom prevesti ...