Proglašeni pobednici 28. Festivala “Zlatna kaciga”

Postavljeno: 08.02.2020

Tošo Borković, karikaturista iz Srbije, dobitnik je “Zlatne kacige” za karikaturu, na 28. Međunarodnom  festivalu humora i satire u Kruševcu, saopšteno je na danas održanoj konferenciji za novinare u vili “Idila” na Jastrepcu

Drugu nagrada za karikakturu dobio je Kfir Weizman iz Izarela,a treću Luc Descheemafua iz Belgije. “Zlatna kaciga” za  priču “Izgradnja mosta” pripala je Đokici Miljkoviću iz Novog Sela, a prvu nagradu za pesmu “Razmišljanje jednog beskućnika ispod mosta” dobio je Dragiša Pavlović Rasinski iz Kruševca.

Za aforizam “Srpski mostovi su čudo. Juče je bilo svečano otvaranje, a danas je već zatvoren za saobraćaj” prvu nagradu dobio je Zoran Đurović iz Vršca, a nagrada “Rade Brka” za priču “Mostarina”, pripala je Vesni Milićević iz Vrbasa.

U kategoriji mladih za karikaturu i strip prvu nagradu osvojio je Luka Đorđević iz Pančeva, drugu Ana Dražić iz Lazarevca a treću Mia Georginović iz Negotina. Prva nagrada za pisanu formu, u kategoriji mladih, pripala je Harisu Halibašiću (Živinci, BiH), druga Miroslavu Milovanoviću (Novi Karlovci), dok je treća nagrada dodeljena Danici Radosavljević iz Jelašice.

Miloš Marković, predsednik žirija za radove autora do 18 godina kazao je da veliki broj pristiglih radova u ovoj kategoriji nije zadovoljio zahteve konkursa, uz obajašnjenje da nedostaje humor i satira, te preporuku da bi ubuduće trebalo birati teme koje su više prilagođene uzrastu osnovaca i srednjoškolaca.

Predsednik žirija za karikaturu, Goran Ćelićanin, istakao da je žiri kao i prethodnih godina radio bez nesuglasica, navodeći da se ove godine desila specifična situacija gde su se na trećem mestu našla dva autora sa istim brojem poena, a da je nagrada na kraju dodeljena autoru koji je imao više boljih ocena.

Vesna Lazarević, zamenica gradonačelnice, poručila je da je Grad Kruševac kao pokrovitelj zadovoljan načinom na koji se kroz ovaj Festival  promoviše naš jezik i kultura, te da sumirajući dosadašnje rezulatate možemo s ponosom reći da su kroz Festival prošla mnoga značajna imena. Istakla je i to da nije slučajno to što se pobednici proglašavaju na dan rođenja naše glumice Radmile Savićević, a dodeljuju na Svetski dan šale i dan kada je rođen kruševački glumac Miodrag Petrović Čkalja. 

Tema ovogodišnjeg konkursa za karikaturu i pisanu formu glasila je “Most”, a za mlade od 18 godina “Ne znam”. Prema rečima Violete Kaplarević, direktorke Kulturnog centar Kruševac, ustanove koja organizuje Festival,  na konkursu za odrasle učestvovalo je 199 autora iz 42 zemlje, a primljeno je 346 karikatura, 27 priča, 37 pesama i 638 aforizama. Mladi su poslali 382 karikature, 58 stripova, 40 priča, 52 pesme i 497 aforizama. 

Na kraju, pokrovitelj i organizatori Festivala, kao i članovi žirija, zahvalili su se Milošu Neneziću i Trajalu na, kako su kazali, razumevanju za značaj kulture i ovag Festivala, te za datu mogućnost da u predivnom ambijentu i savršenim uslovima žiri obavi posao na najbolji mogući način.

Inače, dodela nagrada obaviće se na završnoj večeri Festivala, na Međunarodni dan šale (1.april).

D.P.

Ostale vesti

back-to-top