Žiri proglasio pobednike Festivala „Zlatna kaciga“

Postavljeno: 02.03.2023

Zlatnu kacigu za najbolju karikaturu na temu „Život“ dobio je autor Pavel Matuška iz Češke, dok je nagradu za pisanu formu tj. aforizam koji glasi: ,,I radnicima kaplje. Ali, od znoja se ne živi.’’, dobio Saša Miletić iz Kruševca. Nagrada ,,Rade Brka’’ za priču ,,Život u neobičnom selu D.“, dobio je Đokica Miljković iz Novog Sela

Pored ovih autora, diplomama su nagrađeni su i Zoran Đurović, iz Vršca, za aforizam, kao i Aleksandar Kocić iz Aleksinca za pesmu „A ja i dalje idem pešaka.“ Tomislav Drvar iz Sombora takođe je dobio diplomu za priču „Bolji život“.

Na ovogodišnji konkurs Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ pristiglo je iz 44 zemlje sveta 639 kartikatura, 40 priča, 34 pesme i 767 aforizama.

Na konkursu za mlade do 18. godina koji je podrazumevao slobodnu temu, a na koji je takođe moglo da se odgovori različitim formama stiglo je 269 karikatura, 51 strip, 4 priče i 1 pesma.

Među mladima nagradu za karikaturu dobila je Victorija Gurkova iz Bugarske. Nagradu za pisanu formu (satirična priča, pesma ili aforizam) i plaketu Zlatna kaciga dobio je Dušan Nestorović OŠ ,,Vasa Čarapić” Beli Potok za priču „Kraljević Marko zamalo treći put među Srbima“. Nagrada za strip pripala je Milica Milosavljević iz Beograda, a za kratku šaljivu i duhovitu video formu nije bilo nagrađenih.

O nagradama za karikaturu i mlade do 18 godina odlučivao je žiri u sastavu: Muhamed Đerlek, predsednik i članovi Mileta Miloradović i Branislav Miljković. Za pisanu formu i za mlade do 18 godina u žiriju su bili Darko Mihajlović kao predsednik i Dragiša Pavlović Rasinski i Slobodan Simić kao članovi.

Uručenje nagrada dobitnicima biće 1. aprila, na Svetski dan šale.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top