Profesorka Marija o protestu prosvetara: Branili smo budućnost Srbije!

Postavljeno: 03.12.2022

Ako želimo da nam deca budu dobri ljudi, moramo ozbiljno raditi na njihovom vaspitanju. Zato je važno da nijedna stolica više ne bude izmaknuta nikome ni na bilo kom mestu. Time što su mene podržali, prosvetari su branili budućnost Srbije, jer deca i jesu naša budućnost- poručila je profesorka Marija Stanković iz trsteničke Tehničke škole, koja je od strane trojice učenika te škole pretrpela nasilje.

Marija kaže da je ponosna na sve svoje kolege koji su izašli na protest, posebno na one koji su protestovali u Kruševcu, gradu gde je završila srednju školu.

-Ja sam članica Sindikara obrazovanje i tog dana kada je organizovan protest, mi smo imali sastanak, tako da nisam mogla da dođem i jako mi je žao zbog toga. Posebno sam ponosna na svoje kolege iz trsteničke Tehničke škole, na sve kolege iz Rasinskog okruga- kaže ona.

Ističe da je podrška koju su joj kolege pružile zapravo mnogo šira priča:

Naša deca su naša budućnost i zato je važno da ih pravilno usmeravamo, da sutradan budu dobri ljudi. I zato moramo, i kao pojedinci i kao država,  raditi na tome da nijedna stolica više ne bude izmaknuta nikome ni na bilo kom mestu– poručila je ona.

Na pitanje kako se trenutno oseća, nepunih mesec dana nakon nemilog događaja u školi, odgovorila je sa „ na trenutak loše, na trenutak malo bolje“. Kaže  i to da prvo uopšte nije bila svesna šta joj se desilo:

Desilo se šta se desilo, došla sam kući, razgovarala sa ćerkom o njenim školskim obavezama, pokušala sam da ne razmišljam o nemilom događaju. Onda je došao sin i pokazao mi snimak koji je kružio društvenim mrežama. U momentu mi se sve srušilo, počela sam da se tresem. I od tada nemam mira.

Ove nedelje potražila je i stručnu medicinsku pomoć:

-Želela sam da potražim pomoć u Kruševcu umesto u Trsteniku, iz više razloga. Morala sam, ne mogu sama da se izborim. Stalno sam neraspoložena, kad sam sama u kući zaključavam se, što ranije nisam činila. Ovih dana sam više puta odlazila u zdravstvenu ambulantu u Trsteniku, odmah pored je škola i kad prođem tu, loše mi je. To mi je jasan znak da još uvek nisam spremna da se vratim na posao.

U školi radi od 2001. godine. Sada se, kako kaže, pita da li želi da nastavi:

Potpuno su me izbacili iz koloseka, razočarana sam, osećam se ponižemo, uplašeno. Razmišljam o tome da li je možda vreme da potražim drugi posao.

Ističe i to da sa pomenutim učenicima do tada nije imala veće probleme.

-Umeli su oni da kasne na čas, da za vreme nastave jedu hranu koju su poneli, da stavljaju mobilne telefone na klupu. To se jeste dešavalo, ali ni sa njima ni sa ostalom decom u školi do sada nisam imala veće probleme. Volim decu, zato sam se i opredelila za ovaj posao- kaže ona.

Navodi i da je razredni starešina odeljenju druge godine, da sa tom decom ima odličnu komunikaciju, te da joj je posebno drago kada je oni pozovu:

Zovu, brinu, važno im je da čuju kako sam.  Zvala me je i majka jedne moje učenice koja je inače ozbiljno bolesna da, pored svih svojih muka, mene pita da li sam dobro. Sve mi to puno znači.

Inače, pored kolega, i Savet roditelja Tehničke škole, koji se u međuvremenu sastao, oštro je osudio nasilničko ponašanje učenika, a podrška je stigla i iz Učeničkog parlamenta. Prema objavama na društvenim mrežama, podržava je i većina građana.

Profesorka Marija želi da što pre zaboravi ono što joj se nedavno dogodilo. Molba za našu redakciju bila je da, ako već moramo da objavimo njenu fotografiju, to bude jedna njoj posebo draga, kada su je učenici jednim lepim povodom slikali na času, nasmejanu i zadovoljnu. Fotografiju je poslala uz kratku poruku „E ovako želim da budem upamćena“.

Podsećamo, profesorka engleskog jezika Marija Stanković je 9. novembar pretrpela nasilje u školi. Nju je na času vređalo troje učenika, potom joj je jedan od njih izmakao stolicu na kojoj je sedela, a zatim je snimak čitavog događaja azvršio na društvenim mrežama. Jedan od učenika se nakon nemilog događaja sam ispisao iz škole, dok su ostala dvojica isključena.

Kruševačko Više javno tužilaštvo saopštilo je da je protiv maloletnih N.Ž. (17) i I.K. (16), obojica iz okoline Trstenika, podnelo Višem sudu u Kruševcu, kao nadležnom, zahtev za pokretanje pripremnog postupka u pravcu krivičnih dela zlostavljanje i mučenje, izvršenog u saizvršilaštvu.

Navedeno je da je to učinjeno nakon prikupljenih potrebnih obaveštenja, te da se protiv trećeg učesnika događaja, M.M, inače punoletnog, postupak pokreće pred stvarno i mesno nadležnim Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

D.P.

Ostale vesti

Komentari

  1. Milošević Slobodan kaže:

    Profesorko, veoma mi je žao svih ali na snimku se čuje kikotanje kao da je isprovociralo aktere. Može društovo aktere da kazni i zatvori ali oni iz pozadine će se i dalje kikotati – okruženje

1 thought on “Profesorka Marija o protestu prosvetara: Branili smo budućnost Srbije!

Comments are closed.

back-to-top