Produženi rokovi za prijavu za mere energetske sanacije

Postavljeno: 04.08.2022

Do 10. agvusta je produžen rok u kome građani mogu da se prijave za subvencije Grada Kruševca i Ministarstva rudarstva i energetike, koje se odnose na zamenu stolarije, nabavku i ugradnju kotlova na gas i na biomasu, toplotnih pumpi, cevnih instalacija i radijatora te solarnih kolektora

Prvobitno je ovaj rok bio do 3. avgusta, ali je on produžen kako bi se omogućilo većem broju građana da konkurišu, navedeno u obrazloženju Odluke objavljene na sajtu Gradske uprave Kruševac.

Istovremeno je do 9. avgusta produžen rok za prijavljivanje privednih subjekata koji bi učestvovali u sprovođenju mera energetske sanacije, koje se odnose na ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema ugradnjom kalorimetara, cirkularnih pumpi, termostartskih ventila i delitelja toplote. Ovakva odluka je doneta jer se, prema navodima iz obrazloženja, za ovaj posao prijavilo malo privrednika.

Ranije su izabrani izvođači za mere koje se odnose na zamenu spoljnih prozora i vrata, nabavku i instalaciju kotlova na gas te kotlova na biomasu, za zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže kao i za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi.

Prema ranijoj informaciji iznos koji se sufinansira zavisi od mere o kojoj se radi te je, na primer, za zamenu stolarije maksimalan iznos ukupne subvencije 140.000 dinara što znači da, ukoliko radovi koštaju 200.000 dinara, subvencija je 100.000 dinara, ali ako radovi iznose 350.000 dinara, onda je subvencija 140.000 dinara.

Prema podacima iz javnog poziva maksimalni iznosi koje zajednički sufinansiraju Grad i Ministarstvo iznose od 85.000 dinara do 250.000 dinara, u zavisnosti od mere. Ove cifre se odnose na pojedinačna domaćinstva ili stanove, dok se one mere koje su namenjene i stambenim zgradama uvećavaju shodno broju stanova.

Za pomenute mere Grad Kruševac i Ministarstvo rudarstva i energetike ukupno su obezbedili 14 miliona dinara, odnosno po sedam miliona dinara.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top