Predstavnici srpske škole iz San Dijega posetili OŠ “Dragomir Marković”

Postavljeno: 09.08.2022

Osnovnu školu “Dragomir Marković” posetili su predstavnici srpske škole iz San Dijega, u cilju razmene iskustva u radu Tesla klubova i definisanja jedinstvenog programa, koji će biti predstavljen svetu.

Srpsku školu, koja radi u okviru Kulturnog centra San Dijego, prošle godine pohađalo je 65 učenika, dok se ove godine nadaju da će taj broj biti oko sto. Svi učenici govore maternji jezik, a za roditelje, koji žele da nauče nešto više o srpskoj tradiciji, jeziku i kulturi, formirano je posebno odeljenje.

– Sa ovom školom smo se susreli upravo zbog kluba “Nikola Tesla”, jer u San Dijegu planiramo da 10. septembra otvorimo naš klub, pa nam je jako drago i važno da imamo saradnju sa ovom školom koja je lider u ovoj temi. Želimo da njihova iskustva iskoristimo i primenimo u našoj školi i klubu – rekla je Dijana Perić, predstavnica srpske škole iz San Dijega.

Pored povezivanja klubova u Srbiji i Americi, jedan od važnih ciljeva je stvaranje jedinstvenog programa, koji će biti prepoznatljiv u celom svetu.

– Mi uvek koristimo programe drugih država i drugih obrazovnih sistema, ali treba da imamo nešto svoje. Činjenica jeste da je Nikola Tesla američki naučnik, ali je srpskog porekla. To jasno znaju kolege u Americi i zato smo im mi neka vrsta spone za tu saradnju. S tim u vezi, mi pomažemo i našoj dijaspori i našim nastavnicima u inostranstvu – objasnio je Saša Jevtić, direktor OŠ „Dragomir Marković“ u Kruševcu.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top