Povodom Dana pobede  – venci i cveće

Postavljeno: 09.05.2021

Povodom Dana pobede nad fašizmom na spomen obeležja na Slobodištu i na Spomenik crvenoarmejcima položeni su cveće i venci

Gradonačelnica  Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, položili su cveće i vence u ime Grada Kruševca.

Delegacije Grada, SUBNOR-a i Udruženja penzionera “Car Lazar” su prvo položile cveće na humke straljanih na Slobodištu, a na Spomenik crvenoarmejcima, pored delegacije Grada Kruševca,  počast su odale i delegacija Rasinskog upravnog okruga, Vojske Srbije,

Udruženja rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a,  Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja penzionera „Car Lazar“, Socijalistička partija Srbije – Gradski odbor Kruševac, Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Sveslavica“ Slobodištu.

Devetog maja 1945., nacistička Nemačka je potpisala kapitulaciju, a istoga dana 1950., francuski ministar Rober Šuman predstavio je predlog organizovanja Evrope, zasnovan na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje, poznat kao „Šumanova deklaracija“.

Inače, Drugi svetski rat je najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Stradalo je 50 miliona ljudi, od kojih su 30 miliona bili civili. Jugoslavija je evidentirala oko 1,7 miliona žrtava. U ratu je učestvovala 61 država sa 110 miliona vojnika.

Tekst i foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top