Potrošnja vode povećana, vodosnabdevanje stabilno

Postavljeno: 07.08.2021

Uprkos povećanoj potrošnji vode koja je u ovim vrelim letnjim danima i do 500 litara u sekundi, vodosnabdevanje sa sistema Ćelije je stabilno. Nadležni kažu da su nakon rekonstrukcije Fabrike vode u Majdevu kapaciteti povećani i da, bez obzira na povećanu potrošnju, restrikcija neće biti

Iako je zbog velikih vrućina potrošnja vode porasla za oko 30 odsto, u kruševačkom Vodovodu kažu da vode ima dovoljno.

– Sa prosečnih 350 litara u sekundi, potrošnja vode je u periodu visokih temperatura porasla na 450 litara u sekundi, u popodnevnim satima i do 500 litara. Imajući u vidu da je nakon rekonstrukcije Fabrike vode u Majdevu kapacitet povećan na 1.000 litara u sekundi, problemi sa vodosnabdevanjem se ne očekuju – kaže Miroslav Stojanović, direktor Fabrike vode u Majdevu.

Kontrola kvaliteta vode vrši se u kontineitetu, a rezultati analiza koje radi kruševački Zavod za javno zdravlje i laboratorija u Fabrici vode, pokazuju da je voda i bakteriološki i hemijski ispravna. Za razliku od prošlog leta kada je voda u česmama bila nešto toplija, a što stvara osećaj da je voda manje pitka i da ima ukus i miris, ove godine to nije slučaj.

– Iako je na površini jezera voda jako topla, temperatura vode koja stiže iz akumulacije u fabriku, sa kote odakle je uzimamo, je oko 10 stepeni, za razliku od prošle godine, kada je bila dosta toplija. Samim tim i voda u distributivnom sistemu je pitkija, s tim što je i tada i sada voda sa sistema Ćelije bila i mikrobiološki i hemijski ispravna – navodi Stevanović.

Inače, trenutni novo jezera Ćelije je samo 15 centimetara ispod normalne kote, koja iznosi 277 metara nadmorske visine.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top