Potpisani Ugovori za stanove za izbeglice

Postavljeno: 22.03.2024

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević, gradonačelnik Ivan Manojlović i predsednik Skupštine Dragana Barišić obišli su danas porodice sa statusom izbeglica, iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje su po Programu stambenog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica, sa učešćem Grada, dobile stanove u zakup. Oni su posetili i šestočlanu porodicu Slaviše Venovca (u istoj zgradi) koji je ovo pravo već ostvario.

Još tri izbegličke porodice sa teritorije grada Kruševca, od danas su i zvanično rešile svoj stambeni status dobijanjem stanova u zakup.

Ugovore su potpisale Daliborka Marković i Milka Vukmirica, a stambeno pitanje u ovom ciklusu rešila je i porodica Snežane Milićević. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i načelnik Gradske uprave Vesna Anđelić, kao i članovi Komisije za dodelu stanova.

Gradonačelnik Ivan Manojlović čestitao je porodicama koje su kroz ovaj Program i uz pomoć Grada obezbedile prostor za stanovanje, koji će uz povoljne uslove moći i da otkupe.

Kako je pojasnila komesarka Stanisavljević, stanovi će nakon 6 meseci kontinuiranog korišćenja, moći i da se otkupe po povlašćenim cenama. Procena ide na 50% tržišne vrednosti nekretnine, plaća se u periodu do 25 godina bez kamate, a mogu se ostvariti i dodatna umanjenja cene.

“U toku 2023. Komesarijat je stambeno zbrinuo 1000 porodica, preko 700 porodica je dobilo pakete ekonomskog osnaživanja a preko 6000 porodica smo pomogli sa ogrevom i paketima hrane. I u 2024.godini nastavljamo sa istim intenzitetom. Hvala porodicama na strpljenju i poverenju koje imaju u Republiku Srbiju koja je uvek uz svoj narod i rešavanjem stambenog pitanja porodicama osiguravamo lakšu budućnost. Raspisaćemo nove Javne pozive za stambeno zbrinjavanje najugroženijih porodica izbeglica i interno raseljenih lica i drago mi je što znam da će Grad Kruševac učestvovati“.

U Kruševcu su do sad dodeljena sredstva za zbrinjavanje za ukupno 129 porodica, kroz budžet Republike Srbije i putem donatorskih sredstava.

O daljim planovima Komesarijata na području grada Kruševca razgovarano je i u Kabinetu tokom sastanka koji je prethodio potpisivanju Ugovora.

Izvor: Gradska uprava Kruševac

Ostale vesti

back-to-top