Uručeni ključevi stanova za 40 izbegličkih porodica

Postavljeno: 16.09.2020

Izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje žive na teritoriji Kruševca, danas su uručeni ključeve stanova izgrađenih u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa koji u Srbiji, kao vodeća insitucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice. Ključeve je danas dobilo 40 porodica, a do kraja godine očekuje se useljenje još 20 korisničkih porodica

Svečanom otvaranju zgrade za 40 izbegličkih porodica prisustvovao je i ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Ivica Dačić, istakavši tom prilikom da je rešavanje izbegličkog pitanja jedna od najvažnijih moralnih obaveza Srbije i međunarodne zajednice,  te da je realizacija  Regionalnog  stambenog  program u Srbiji uspešno nastavljena, bez obzira na izazove koje je pred nas stavila pandemija korona virusa, 

– Stanovi koje ćemo danas podeliti izgrađeni su kao deo potprojekta 5, čija je vrednost  52 miliona evra, pri čemu je 38 miliona prikupljeno iz donacija, a ostatak je nacionalna kontribucija. U okviru ovog potprojekta planirana je dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava– kazao je Dačić.

Minsitar je rekao i to da je ovaj program dokaz da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima, te da se nada da će se sa njegovom realizacijom nastaviti u istom duhu, a sve u cilju stvaranja kvalitetnijih životnih uslova za naše graađne i razvoj celog društva.

U ime UNHCR u Srbiji, prisutnima se obratila Frančeska Boneli, istakavši tom prilikom da je Kruševac dobar primer kako jedan grad može da podrži i prihvati izbeglice, znajući pri tome da oni mogu mnogo da doprinesu razvoju lokalne zajednice.

Tokom proteklih godina UNCHR je sa OEBS-om pomogao Vladi Srbije u pronalaženju trajnih rešenja za stambeno pitanje izbeglica, posebno najugroženijih. Ova zgrada je rezulat dobrog partnestva donatora i državnih i lokalnih  vlasti – rekla je Boneli. 

Da korona nije usporila radove, te da se sve vreme vredno radilo na tome da ove porodice nakon 20 godina dobiju krov nad glavom, kazao je Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru. 

Ove godine kroz smo ovaj program uselili korisnike u 18 opština, odnosno, 760 korisničkih porodica u Srbiji, Bosni i Hercegovini  i Hrvatskoj .U Kruševcu nas očekuje useljenje još 20 korisničkih porodica , najverovatnije do kraja godine – najavio je Kovačević.

Srećno useljenje u nove  stanove i bezbrižniji i lepši život, prodicama je poželeo i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

I današnji dan je dokaz da je život čudo. Kada neko dođe i počupa sve, jedna travka da ostane, opet će život da nikne. Danas je život opet pobedio. Nadamo se da ćemo zajedno sa Evropskom unijom  biti u prilici da rešimo stambeno pitanje za sve raseljene – poručio je Cucić.

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, istakao je da je izgradnja ovih stanova izraz velike solidarnosti koju EU i njeni građani imaju prema Srbiji. 

Ukupna vrednost ovog regionalnog projekta je 236 miliona evra, za ceo region, EU je najveći donator i učestvuje u ovom fondu sa 80 dosto sredstava. Sa ovih 40 stanova, mi smo zbrinuli 5.150 proodica obezbedivši im stambeno pitanje. Ono čemu se ide je da obezbedimo 7.600 novih domova , trenutno smo realizovali oko dve trećine – kazao je Fabrici.

Prisutnima se obratila gradonačelnica Jasmina Palurović, zahvalila se  donatorima, te kazala da je Kruševac učestvovao u ovom projektu onoliko koliko je mogao, kroz obezbeđivanje zemljišta i razne priključke. Palurović je porodicama poželela sreću u daljem životu, te poručila da će grad Kruševac nastaviti da sprovodi misiju da se svakoj porodici obezbedi stan i siguran budućnost.

U ime porodica koje su danas dobile ključeve stanova, obratio je Slaviša Vanovac, izbeglica iz Bosne i Hrecegovine.

Iz Kaknja sam kao  devetogodišnji dečak došao na vikend u Kruševac , a ostao sam do sada, jer je baš u tim danima  počeo rat u BiH. Svi ovde imamo sličnu životnu priču, nećemo se vraćati u ta vremena. Danas sam ponosi otac tri sina , stan u koji se useljevamo za nas znači novi početak, želimo za našu decu bolji život i da moj sin koji imao danas isto godina koliko sam ja imao kada sam napustio svoj rodni grad, ali i sva druga deca, nikada ne dožive našu sudbinu- poručio je Vanovac.

Inače, Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske i ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Program se sprovodi  uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima,  Evropske unije  koja je i najveći donator, zatim SAD, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Cilj Regionalnog stambenog programa koji se sprovodi u Srbiji je da zbrine najugroženije izbegličke porodice kojih je u našoj državi ukupno oko 7.000.

D.P. i M.S.

Ostale vesti

Komentari

  1. Dejan kaže:

    Moja deca će da beže iz zemlje koju su ovi lopovi iz SNS i SPS dokusurili, a isti ti poklanjaju stanove izbeglicama ?!?!

1 thought on “Uručeni ključevi stanova za 40 izbegličkih porodica

Comments are closed.

back-to-top