Posle prošlogodišnje pauze Kruševljani ponovo plivaju za časni krst

Postavljeno: 18.01.2022

Plivanje za bogojavljenski časni krst kraj skele u Beloj Vodi, koje je prošle godine bilo otkazano zbog epidemije korona virusa, ove godine će biti održano. Nadmetanje plivača zakazano je za 12 sati, a neće izostati ni lomljenje pogače prijateljstva ni trpeza ljubavi

Na Bogojavljenje, 19. januara, po 21. put će se kraj skele u Beloj Vodi organizovati viteško nadmetanje za Časni krst do koga će učesnici morati da kroz hladnu vodu Zapadne Morave preplivaju simboličnu trasu od 33 metra, prema zemaljskim godinama Isusa Hrista.

Čitava manifestacija počeće liturgijama u crkvama Svete Trojice u Beloj Vodi u 5, i Lazarici u 6 sati, odakle će u 8 sati krst krenuti ka odredištu.

Časni krst vernici će od 8,30 do 9,45 dočekivati u Jasici, zatim u Kukljinu, pa u Beloj Vodi, odakle će krenuti i litija ka Moravi, a na mestu nadmetanja, predstavnici dveju susednih lokalnih samouprava, Kruševca i Trstenika, lomiće pogaču prijateljstva.

Nakon osvećenja vode, blagosiljanja plivača i kratkog kulturnog programa, nadmetanje će početi u 12 časova. Sledi proglašenje pobednika i posluženje nazvano “trpeza ljubavi”.

Plivanje za Časni krst običaj je koji se danas praktikuje na gotovo svim našim rekama, a prvi put je nakon Drugog svetskog rata u Srbiji organizovan baš u Beloj Vodi, pre više od dve decenije.

Organizatori ove manifestacije su mesne zajednice i crkvene opštine Bela Voda, Bresno Polje i Stopanja i kruševački Kulturni centar, pod pokroviteljstvom grada Kruševca i opštine Trstenik i uz blagoslov episkopa Davida.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top