Bog se javi! Srećno Bogojavljenje

Postavljeno: 19.01.2023

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas (19. januar), kada se po predanju javio Bog i prosvetio vaseljenu. Na ovaj dan se osvećuje voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja, a širom Srbije se, pored brojnih običaja, organizuju i tradicionalna plivanja za Časni krst.

Na današnji dan, Jovan Krstitelj je u reci Jordan krstio Isusa Hrista. Nebo se tada otvorilo i Bog je objavio da je Isus Hrist njegov sin. Zato se danas pozdravlja rečima: „Bog se javi“ ili „Hristos se javi“, a otpozdravlja sa „Vaistinu se javi“.

Prema verovanju, sinoć se u gluvo doba noći između 18. i 19. januara, otvorilo nebo i javio se Bog. Ukrstili su zimski i letnji vetrovi, a sve vode sveta su na trenutak prestale da teku. Ko je bio na otvorenom te video ta čuda mogao je od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje, a svi oni koji su u ponoć pogledali u nebo, kroz otvoreni prozor, i šapatom poželeli neku želju treba da očekuju njeno ostvarenje.

U zavisnosti od toga kakvo vreme bude danas, moći ćemo da predvidimo kakva će biti godina. Mraz predviđa rodnu, vedro vreme sušnu godinu, a ukoliko dan bude kišovit godina će obilovati padavinama uz češće poplave.

U nekim krajevima je ostao običaj da se zdravi ljudi, ujutru pre izlaska sunca, okupaju u reci kako bi bili zdravi tokom cele godine. Tradicija je i da se na današnji dan pliva za Časni krst. Osobu, koja ga prva dodirne, pratiće sreća tokom cele godine.

Naši preci su verovali da se na bogojavljensku noć sve vode na trenutak zaustave i prestanu da teku. Vodenice prestanu da melju i sve se umiri. Prema predanju, ko u tom trenutku zahvati vodu imaće lek za sve bolesti. Zato se u mnogim mestima voda danas „krsti”.

U svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda za koju se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Narod je nosi kućama i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela.

Inače, na Bogojavljenje se nikada ne posti. Nekršteni dani, započeti na Božić, se završavaju ovim danom, a počinju dani pogodni za venčanja.

J.A.

Foto: eparhija-zicka.rs

Ostale vesti

back-to-top