Pomoć za borce, učesnike bitke na Košarama

Postavljeno: 14.02.2020

Gradska uprava Kruševac, preduzeće “Empero lajn” iz Zemuna i Fondacija “Milica Rakić” su za Kruševljane, učesnike bitke na Košarama 1999. godine, pripremili vaučere i poklone

Dvadesetorici boraca iz našeg grada, odnosno članovima njihovih porodica, danas su uručeni poklon paketi sa terapeutskim jastucima i prekrivačima, dok su dušeci poklonjeni borcima koji su na Košarama zadobili najteže povrede. Grad Kruševac je, pridružujući se ovoj humanitarnoj akciji, obezbedio jednokratnu novčanu pomoć od po deset hiljada dinara. 

Gradonačelnica Jasmina Palurović je, zahvaljujući se borcima za žrtve koje su podneli, podsetila da su se oni borili za slobodu i mir, “vrednosti koje su za naš narod od pamtiveka najsvetije”.  

– Vaše herojstvo neće nikad biti zaboravljeno i večno će ostati u sećanju svih nas i u sećanju generacija koje dolaze – kazala je ona.

Da su za borce ovakvi događaji značajni jer pokazuju da neko misli na njih rekao je predsednik kruševačke humanitarne organizacije “Graditelji mira” Veroljub Smiljković, ratni vojni invalid. 

– U tim teškim vremenima smo se odazvali otadžbini, bili smo u prvim redovima. Značajno je što se danas ponovo priča o nama – rekao je on. 

Smiljković je napomenuo da su ratni vojni invalidi u boljem položaju u odnosu na borce, koje Zakon još uvek ne prepoznaje, kazavši da se nada da će to biti promenjeno Zakonom koji uskoro treba da bude donet. 

Dejan Ivanović, ratni vojni invalid koji je u borbi na Košarama ostao bez noge, zahvalio se u ime boraca na pomoći. I on smatra da država treba da učini više za boračku populaciju.

– Odnos države prema borcima je nikakav jer oni nisu prepoznati u Zakonu. Radi se novi Zakon o zaštiti boraca i ratnih vojnih invalida. Očekujemo da on za borce ponudi zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravo na besplatno lečenje teških bolesti – rekao je on. 

Da je borcima i ratnim vojnim invalidima potrebna i psiho – socijalna pomoć smatra Aleksandar Sokolović, takođe jedan od učesnika bitke na Košarama i ratni vojni invalid.  

– Trebalo bi više obratiti pažnju na to kako se ti ljudi osećaju. Mnogi su usamljeni, osećaju se zapostavljeno. Trebalo bi da postoje timovi koji bi se time bavili, koji bi ušli u srž problema tih ljudi. Trebalo bi da se naprave radne grupe, da se uradi istraživanje o tome koji su najveći problemi i koji su prioriteti. Ništa slično do sada nije radjeno. Naša organizacija je nekoliko puta sa takvim projektom kod nadležnih konkurisala za sredstva, ali nismo uspeli, ostalo je obećanje, videćemo šta će od toga biti – kazao je Sokolović koji je i član kruševačke organizacije “Graditelji mira”. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top