Podsećanje na Peti oktobar, dan demokratskih promena u Srbiji

Postavljeno: 05.10.2021

Pre 21 godinu, 5. oktobra 2000-te, velikim demonstracijama građana, koji su se iz svih krajeva Srbije slili u Beograd, okončana je vladavina predsednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića. Do višednevnih protesta širom Srbije, a potom i demonstracija u Beogradu, došlo je nakon što je Izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, održanim 24. septembra 2000. godine

Tokom desetak dana, od završetka izbora, a do zvaničnog priznavanja izbornih rezultata 5. oktobra, na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu održavani su protesti na kojima su govorili građani i predstavnici DOS-a. U znak građanske neposlušnosti prodavnice i lokali su radili skraćeno. Ostalo je zabeleženo da su srednjoškolci tih dana izašli na ulice, pozivajući roditelje da izađu sa posla i podignu glas protiv izborne krađe.

Istog datuma su održani su lokalni izbori, a na njima su socijalisti u Kruševcu prvi put izgubili vlast. Tada je većinu u lokalnom parlamentu dobila Demokratska opozicija Srbije (DOS), široka grupacija sačinjena od 18 do tada opozicionih partija i pokreta. Socijalisti su na lokalnim izborima dobili 24 odbornika, bio je jedan samostalni, jednog je imao SPO, a ostalo, 44 odborničkih mandata pripalo je DOS –u.

Nakon konstituisanja lokalnog parlamenta za predsednika Skupštine opštine Kruševac izabran je Sava Popadić, dugogodišnji član Demokratske stranke i poznati kruševački lekar. Njegov zamenik je bio Bratislav Đokić, član Socijaldemokratije. Na čelu tadašnje opštinske Vlade, odnosno Izvršnog odbora, našao se Branislav Jovanović  iz Demokratske stranke Srbije.

Tog 24. septembra 2000. godine održani su i izbori za poslanike za savezni parlament. Za savezne poslanike iz Kruševca tada su izabrani Miodrag Đidić (DS), Miloš Radulović (DSS) i Dragan Jovanović (SPS).

Đidić i Radulović su, uz Srđana Milivojevića, jednog od tadašnjih lidera Otpora,  važili za vođe demokratskih promena u Kruševcu. Danas je samo još Milivojević u politici, aktivan je u Demokratskoj stranci.

U Kruševcu su se te, 2000-te godine već od 25. septembra svake večeri održavala okupljanja na centralnom gradskom trgu, na kome je bilo više desetina hiljada ljudi. Petog oktobra iz Kruševca je put Beograda krenulo tridesetak autobusa i više od 300 automobila koji su se spojili sa kolonom koja je išla sa juga i jugoistoka Srbije.

Demokratska stranka je u Kruševcu danas vanparlamentarna opozicija, nije prisutna u lokalnom parlamentu, dok Demokratska stranka Srbije, sa četvoro odbornika, kao jedina opoziciona učestvuje u radu  ovdašnje Skupštine. Na godišnjicu dana demokratskih promena, međutim, nije se oglasio ni jedanod od lokalnih, kruševačkih stranačkih odbora.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top