Pitali smo vas: Kakvo je vaše sećanje na Peti oktobar?

Postavljeno: 05.10.2021

Danas, 21 godinu nakon petooktobarskih demonstracija, sugrađani imaju različita mišljenja o tom šta su demokratske promene donele Srbiji

Penzioneru T.M. (77) je Peti oktobar bio čudan. On je tada radio u ŠIK-u, i kaže kako je tada tamo bilo pet hiljada radnika, a danas su to samo ruševine i ruglo.

Ja sam to sve gledao i doživeo. Taj dan je bio čudan, ali posle je ispalo još čudnije jer mislim da ništa dobro nije doneo. Ja sam radio u firmi i isterali me iz firme, došao čovek, rekao je „skidaj mantil danas se ne radi po želji naroda i moga predsednika Koštunice“.

T.M. dodaje da je Peti oktobar u redu kao pojava, te da je dobar zbog demokratije, ali da se vidi da nije uspeo.

Predrag Stanković (57) slično misli. Ubrzo nakon Petog oktobra ostao je bez posla, kaže da mu je to ceo život promenilo:

Toliko ljudi je ostalo bez posla kao posledica tog Petog oktobra. Toliko je firmi zatvoreno. Koju su viziju imali, koju strategiju, samo da uzmu novac. Đinđić je možda i imao neku viziju, ali ostali ništa. Sećam se da je obećano da ćemo 2004. godine ući u Evropsku uniju, eto šta je bilo od toga.

Dragan Mijatović (61) smatra da tog dana ništa lepo nije moglo da se vidi.

Katastrofa. Ne daj Bože da se ikad ponovi. Pa šta smo videli dobro tog Petog oktobra? Paljenje Narodne skupštine i ostalo.

Deo sugrađana kaže da su se nadali da će Peti oktobar doneti promene.

Nekad sam mislila da će mnogo da znači taj Peti oktobar, a sad mislim da ništa ne znači. Jesu se neke stvari promenile, pokrenule, ali malo je to i stvar našeg karaktera. Nekako smo mi kao narod teški na promene  – kaže J.D. (60).

R.O. (35) dodaje da kao da Petog oktobra nije ni bilo:

Taj Peti oktobar, ništa naročito, ništa specijalno. Manje-više ista je situacija. Ništa se nije promenilo.

Iako za ta dešavanja zna iz priče i medija jer je tada imao samo četiri godine Filip Brođanac (25) kaže da se protiv loše vlasti treba boriti.

Peti oktobar je bio bura protiv vlasti, slično ustanku. Treba se boriti protiv loše vlasti, treba se boriti za promene, demokratiju.

Valentina Marković-Antić (48) smatra da je Peti oktobar doneo dobro, i da je nakon njega bolje.

Mislim da je bolja situacija nego što je bilo pre demonstracija. Bar mogu da kažem da je za školstvo bolja situacija.

Srednju školu je u to vreme pohađala I.S. (38) :

U to vreme ja sam bila treći razred srednje škole. I dan danas sam apolitična kao što sam i tada bila. Društvo i ja smo izašli na Trg, slušali muziku, igrali pevali, ne shvatajući političku ili bilo kakvu važnost događaja.

Na današnji dan 2000. godine dogodile su se demonstracije u Beogradu povodom izborne krađe na predsedničkim izborima, nakon kojih je  Slobodan Milošević svrgnut sa vlasti.

L.S.

 

Ostale vesti

Komentari

  1. Carapan kaže:

    Jeste bilo izborne kradje, ali od strane DOS-a. Sva ta bagra danas treba da bude iza resetaka, unistili su jednu zemlju, ološ otporaska!

1 thought on “Pitali smo vas: Kakvo je vaše sećanje na Peti oktobar?

Comments are closed.

back-to-top