Podržimo opstanak savetovališta za obolele od raka!

Postavljeno: 03.08.2019

Kruševačkom savetovalištu “Narcis“, gde oboleli od karcinoma i bez overene zdravstvene knjižice mogu dobiti stručnu pomoć i podršku, za šest meseci javilo se blizu 400 ljudi. Pomoć traže i oboleli i njihove porodice, a ovaj humanitarni centar   opisuju kao mesto gde pronalaze nadu u bolje sutra. Iako se projektni ciklus u okviru koga se finansira rad savetovališta završava ove godine, ostaje nada da će vrata “Narcisa” i nakon tog perioda ostati otvorena 

Na odeljenju Dnevne bolnice za hemioterapiju u Kruševcu, od februara ove godine radi Savetovalište “Narcis” koje pomaže i onim pacijentima koji nemaju zdravstveno osiguranje. Ideja za osnivanje onkološkog savetovališta , proizašla je iz potrebe da se teško obolelim pacijetima pruži dodatna nega, te da se onima koji žive u najudaljenijim mestima, nemaju zdravstveno osiguranje, žive sami ili u lošim uslovima, obezbede kućne posete stručnog tima. 

Navodeći  podatak da se kruševačkoj Dnevnoj bolnici za hemioterapiju svake godine javi više od 1.000 novih pacijenata, te da su svi oni potencijalni korisnici usluga koje pruža  savetovalište, onkolog Zoran Gajić, načelnik Onkološkog dispanzera kazao je da su njegove kolege i on, “u okviru svojih limitiranih i stručnih i vremskih kapaciteta, tokom svog profesionalnog radnog veka često tim pacijentima bili i psiholozi i fizijatri i nutricionisti, istovremeno pokašavajući  da reše i njihove socijalne i društvene probleme”.

Ovim projektom je sve to podignuto  na viši nivo, uključivanjem edukovanih profesionalaca koji će imati i više znanja nego što smo mi imali i više vremena nego što imamo mi sada u Dnevnoj bolnici za hemioterapiju – rekao je doktor Gajić na dan kada je “Narcis” primio svoje prve pacijente, istakavši tada da se nada i da veruje da će obolelima od malignih bolesti savetovalište pomoći da budu uspešniji u svim segmentima života.

Za relativno kratko vreme “Narcis” je opravdao svrhu svog postojanja, pomoć je za prvih šest meseci potražilo  blizu 400 ljudi, za trećinu više u odnosu na projektom predviđen broj pacijenata do kraja godine.

Pacijentima i njihovim prodicama, stručni tim “Narcisa” dostupan je svakog radnog dana od 13 do 17 časova, a čine ga  onkolog, psiholog, fizijatar, fizioterapeut, socijalni radnik, nutricionista i medicinska sestra.

Pomoć psihologa  podjednako traže i oboleli i njihove porodice. Dešava se da obolela osoba nema dovoljnu podršku i razumevanje od strane porodice a istovremeno,  porodica je često zbunjena, uplašena, tužna i ne snalazi se najbolje kada je u pitanju podrška oboleloj osobi. I jednima i drugima je teško i zato dolaze po stručnu pomoć – kaže psihološkinja Jelena Čukarić, naglašavajući  da su obolelima i njihovim porodicama podjednako značajne i sve ostale stručne usluge koje savetovalište nudi, a koje su itekako značajne  u borbi protiv malignih bolesti.

U Savetovalištu ističu da imaju odličnu profesionalnu saradnju sa Onkološkim dispanzerom, te da se pored individualnog rada sa pacijentima, sprovodi i grupni rad sa onima  koji dolaze na hemioterapiju.

Ukoliko pacijenti žele, sa njima smo dok primaju hemioterapiju, obavljamo grupne razgovore gde su često prisutni i članovi njihovih porodica. To su konstruktivni i korisni razgovori gde njima brže prođe vreme, uz razmenu emocija, iskustava, saveta… – kaže psihološkinja Čukarić.

Koliko “Narcis” puno znači  onkološkim pacijentima, potvrđuje i jedan od pacijenata koji je trenutno na hemioterapiji.

U trenutku kad saznate svoju dijagnozu, emocije počinju da se smenjuju. Prvo  ste ljuti, besni, pa zbunjeni, pa uplašeni… Kad sve to prođe, kreće borba gde vam je svaka vrsta podrške dragocena – kaže pacijent, dodajući da je njemu lično “Narcis” pomogao da sa više optimizma posmatra svoju bolest.

Inače, značaj postojanja  centra koji će pomogati obolelima od raka bez obzira na to da li imaju  zdravstveno osiguranje, prepoznala je švajcarska vlada i u okviru programa SWISS-PRO,  finansijski podržala ovaj, za Rasinski okrug, izuzetno važan projekat. Međunarodni donator je projektnom timu  dao godinu dana da zaživi, te da nakon tog vremena nastavi da pruža podršku i pomoć obolelima. 

Kako se projektni ciklus uskoro završava, za opstanak Narcisa do kraja ove godine  sredstva će, prema obećanjima, obezbediti Grad Kruševac, nakon čega ostaje nada da će, oni koji su u mogućnosti,  pomoći da savetovalište nastavi sa radom.

U međuvremenu,”Narcis” je organizovao brojne akcije, kako bi obezbedio sredstva potrebna za dalji opstanak, te za kupovinu terenskog vozila potrebnog za obilazak pacijenata koji žive u udaljenim mestima

Uz ulične akcija u okviru koji su prikupljana novčana sredstva, “Narcis” je organizovao i akciju “Humanitarna kafa” kojoj se odazvao veliki broj kruševačkih ugostiteljskih objekata, a organizovano je i više promotivnih aktivnosti tokom Vidovdanskih svečanosti i sportskih dešavanja, sa donatorskim kutijama. 

Savetovalište “Narcis” nastalo je  iz dugogodišnje saradnje kruševačkog Društva za borbu protiv raka, Udruženja zdravstvenih radnika nacionalne asocijacije RO i ovdašnje Opšte bolnice. Stručni tim ovog humanitarnog centra, Bolnica i Grad Kruševac veruju da će se nakon završetka projektog ciklusa, pronaći način da “Narcis” nastavi sa radom kao deo usluge ovdašnjih  zdravstvenih ustanova, te da će oni koji su u mogućnosti pomoći da se obezbede sredstva za njegov dalji rad.

Ostale vesti

back-to-top