Počinje izgradnja naučno tehnološkog parka

Postavljeno: 20.01.2023

 U industrijskoj zoni, na lokaciji stara zgrada HI Župa, uskoro počinje izgradnja naučno tehnološkog parka i očekivanja su na radovi kompletno budu završeni u narednoj godini. U planu je rekonstrukcija i dogradnja 10.008 kvadratnih metara, a procenjena vrednost investicije je oko 14 miliona evra. Projekat čiji je inicijator ovdašnji Biznis inkubator centar (BIC), podržala je lokalna samouprava.

Vrednost investicije je 14 miliona evra umesto šest miliona , kako je prvobitno bilo predviđeno,  jer smo u međuvremenu dogovorili sa ministrastvom za javna ulaganja da to bude pametna zgrada koja će biti zadnji krik tehnologije i opreme- kaže Martina Manojlović, direktroka kruševačkog Biznis inkubator centra.

Reč je, kako ističe, o velikom razvojnom i industrijskom centru:

-Dodali smo još deset kancelarija, tako da će u upravnoj zgradi ukupno biti 43 kancelarije za preko 200 korisnika. Hala je ostala ista, 14 modula od po 280 kvadrata i poluotvoreni Sajamski prostor. Sastavni deo te zgrade biće i dva restorana, teretana, konferencijska sala, soba za zabavu (pikado, bijilar, igrice), 3 D laboratorija, četiri lifta, te shouroom gde će korisnici moći da izlažu i prezentuju svoje ideje potencijalnim kupcima.

Novi naučno tehnološki park imaće četiri brza elektronska punjača koji električni auto pune u roku od 30 minuta. Takvih punjača, kako navodi naša sagovornica, nema u Rasinskom okrugu i šire.

-Takođe, zgrada će imati pametne protivpozarne sisteme koji indetinfikuju požar po nekoliko dana unapred i obaveštavanju korisnika. Cela zgrada će biti smart ili pametna zgrada- kaže ona.

Govoreći o značaju izgradnje ovog parka, Manojlovićka je podsetila da grad do sada nije imao sajamski prostor na kome bi ovdašnje firme i proizvađači mogli da izlažu, te da se spremaju za sajmove u inostranstvu. Takođe, budući korisnici će ovaj prostor moći da koriste za proizvodne procese, za omladinsko, žensko i porodično preduzetništvu, za razvoj robotike…

Prema njenim rečima, uskoro se kreće sa grubim radovima, a plan je da upravna zgrada, poluotvoreni sajamski prostor i modualrna hala kompletno budu završeni u 2024. godini.

D.P.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top