Počela prijava za program dualnog obrazovanja, uskoro sastanci sa kompanijama (VIDEO)

Postavljeno: 13.10.2021

U periodu od 18. do 27. oktobra ove godine Privredna komora Srbije organizuje 5 onlajn sektorskih sasatanaka sa kompanijama, sa ciljem detaljnog informisanja poslovdavaca o modelu dualnog obrazovanja. Proces prijave kompanija za dualno obrazovanje za školsku 2022/2023. godinu počeo je krajem septembra

Poslodavci koji žele da se uključe u dualni model obrazovanja i na učenje kroz rad prime generaciju učenika školske 2022/2023. godine, mogu se prijaviti putem veb portala Privredne komore Srbije. Oni se, pre svega, registruju na portalu na kome popunjavaju Izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje, gde navode obrazovni profil i broj učenika koji žele da prime na učenje, i popunjavaju Zahtev za akreditaciju. Kako bi se uključili u dualni model obrazovanja moraju da prođu proces akreditacije, kao i obuku i ispit za instrukture u dualnom obrazovanju.

– Mi sada imamo oko 75 kompanija koje su prošle obuku za instruktore. Ta obuka za instruktore se odvija svake godine jer je to obaveza kompanije koja se prijavi na ovaj model obrazovanja – kazala je Danijela Lazarević, stručna saradnica za edukaciju Privredne komore Srbije RPK Kruševac.

Dualno obrazovanje je zasnovano na potrebama privrede, te prilikom prijave poslodavci navode obrazovni profil za koji im je potreban stručni kadar.

– Svi profili koji su oformljeni na teritoriji Rasinskog okruga su formirani na zahtev privrede. Neki od najpopularnijih su: operater mašinske obrade, tehničar za upravljanje CNC mašinama, bravar, zavarivač. Od ove godine imamo elektromontera i električara. Takođe, konobari i kuvari, za koje su već potpisani ugovori za generaciju koja je krenula u školu ovog septembra – dodala je.

U Rasinskom okrugu, dualno obrazovanje zastupljeno je u 4 srednje stručne škole, a više od 20 kompanija je akreditovano za različite obrazovne profile. Ove školske godine, od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odobreno je 12 dualnih obrazovnih profila za područje Rasinskog okruga.

– Od kada je sve ovo počelo 20 kompanija je akreditovano, ima obučene instruktore i učestvuje u procesu dualnog obrazovanja. Ove školske godine smo imali 11 kompanija iz Rasinskog okruga koje aktivno učestvuju i još 2 kompanije čije su centrale u Beogradu – rekla je Lazarević.

Privredna komora Srbije organizuje 5 onlajn sektorskih sastanaka sa ciljem detaljnog informisanja poslodavaca o modelu dualnog obrazovanja. Sastanak za sektor građevine, IT sektor, hemijsku, gumarsku i industriju nemetala je 18. oktobra ove godine. Za metalsku i elektro industriju, sektor energetike i rudarstva, nameštaja, papira, šumarstva i prerade drveta sastanak je 20. oktobra.

Prehrambena industrija, stočarstvo, prerada stočarskih proizvoda i biljna proizvodnja su 22. oktobra, zatim kreativna industrija, saobraćaj, industrija tekstila, odeće kože i obuće je 25. oktobra, dok su turizam i trgovina 27. oktobra ove godine.

Što se tiče učenika zainteresovanih za programe koji se tiču dualnog obrazovanja, oni se za njih opredeljuju naredne godine. Oko 150 učenika do sada učestvuje u dualnom obrazovanju na teritoriji Rasinskog okruga.

– Tokom februara se kreće sa konkursom Ministarstva, potom oni u aprilu mesecu objavljuju koji su dualni obrazovni profili odobreni, te nakon toga kreće upisni rok kada se učenici opredeljuju za dualno obrazovne programe – objasnila je.

Prijava za poslodavce za školsku 2022/2023. godinu je otpočela krajem septembra i trajaće do 30. novembra 2021. godine. Zakon o dualnom obrazovanju usvojen je 2017. godine, a njegova primena je počela 2019. godine.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top