Izložba o delu Dobrice Ćosića u Biblioteci

Postavljeno: 13.10.2021

U okviru obeležavanja 14. oktobra i 100 godina rođenja proslavljenog srpskog pisca, Dobrice Ćosića, u Biblioteci je otvorena izložba posvećena njegovom stvaralaštvu. U holu, na prvom spratu izložene su publikacije iz fonda Narodne biblioteke Kruševac koje će građani moći da pogledaju u narednom periodu

Povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, ali i povodom 100 godina od rođenja Dobrice Ćosića, napravili smo ovu izložbu. Ona prati Ćosićev rad i različite žanrove kojima se bavio, njegove zapise, romane, eseje…-kaže direktorka Biblioteke, Snežana Nenezić.

Poseban fokus na izložbi dobio je prvi Ćosićev roman “Daleko je sunce”, objavljen 1951. godine, ali i roman “Koreni”, koji je 1954. nagrađen prvom NIN-ovom nagradom za književnost.

-Jedan segment izložbe se odnosi na skup o Dobrici Ćosiću koji je bio organizovan u Kruševcu 2017. godine i koji se pre svega odnosi na recepciju Ćosićevog dela u nekim drugim književnostima, kao što su ruska, bugarska i francuska – ističe Snežana Nenezić.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top