Pitali smo vas da li spremate zimnicu ove jeseni?

Postavljeno: 13.09.2022

Pored briga i troškova vezanih za ogrev i početak školske godine, septembar, za deo građana, donosi još jedan izdatak. Priprema zimnice nezaobilazna je jesenja stavka u budžetima brojnih Kruševljana, a manji je deo onih koji o pripremi hrane za zimu ne razmišljaju.

Sveopšta kriza i inflacija uzrok su visokih cena voća i povrća, a kako ističu poljoprivrednici, na dodatni rast uticaće ovogodišnje vremenske nepogode i sušno leto.

– Cene voća i povrća su toliko porasle, da maltene ispada isto da li pravimo sami ili kupujemo u marketima. Nekada je bilo jeftinije da se pravi domaća zimnica, ali je sada, kada su cene približno iste, prednost kupovine u prodavnici ta što se ne mučiš prilikom pripreme. Veliki broj mojih prijatelja više ne sprema, već kupujuje u marketima po potrebi – objašnjava Dane M. (50).

 

Ranije su pune pijace u septembru bile jasan znak da prodaja dostiže maksimum, a sada se trgovci se žale na sve manji broj kupaca. Kako kažu, sve je više ljudi koji samo prate cene i raspituju se o eventualnom pojeftinjenju krajem sezone.

– Svake godine ljudi sve manje spremaju zimnicu. Kada pogledate pijacu, vidite puno naroda kako šeta između tezgi, a ustvari ljudi dolaze da vide cene i onda ih porede sa cenama u marketima. Umesto da kupuju domaće, od našeg seljaka, oni kupuju po prodavnicama koje uvoze robu iz stranih zemalja. Ranijih godina, ljudi su u ovo vreme kupovali gajbe i gajbe povrća, a sada, tek neko od njih, kupi nekoliko paradajza za salatu – kaže vidno nezadovoljna prodavačica na ovdašnjoj pijaci.

Primamljiva i bogata ponuda svežeg voća i povrća nije dovoljan podsticaj za hvatanje u koštac sa pripremom zimnice. Zbog vremena koje je potrebno uložiti, mnogi se radije odlučuju za jednostavniju varijantu, kupovinu u prodavnici.

– Dok vi za ajvar kupite papriku, plavi patlidžan, ulje, so i tegle, pa onda utrošite grdno vreme na pečenje, ljušćenje i kuvanje, žena izgubi volju da bilo šta pravi. Zbog posla i drugih obaveza, mlađe domaćice nemaju vremena za to, pa im je lakše da kupe nekoliko tegli u prodavici – mišljenja je I.R. (68)

Poslednjih godina na tržištu se pojavio veliki broj firmi koje se porodično bave prodajom zimnice, pravljene po domaćoj recepturi.

– Nismo još uvek odlučili da li ćemo da pravimo ajvar, ali ćemo sigurno da stavljamo turšiju i kupus, koji zahtevaju manje posla. Do sada smo pripremili kuvani paradajz, napravili smo džem, sok i slatko od višanja. Planiramo da odemo i do kvantaške pijace, da vidimo kakve su cene tamo. Naši poznanici se godinama bave proizvodnjom i prodajom ajvara i druge zimnice, pa možda odlučimo da kupimo i od njih – navodi Jelena M. (43).

Za pripremu zimnice sprema se i šestogodišnji Veljko, koji je sa svojom bakom Dušankom došao na kruševačku pijacu da proveri kakvi se proizvodi nude. Kako baka kaže, Veljko je veliki obožavatelj domaćeg ajvara i kompota od šljiva.

– Zimnicu spremam samo zbog njega. Obožava da jede ajvar, a baka mora da udovolji svom unuku. Paprika je svake godine sve skuplja, ali za njega mora uvek da bude nekoliko tegli. Za teglu dobrog domaćeg ajvara u prodavnici je potrebno izdvojiti oko 600-700 dinara, pa mi se više isplati da ovako napravim, a i sigurna sam u sastojke koje ubacujem. Već godinama kupujemo kisele krastavčiće i cveklu.

Sugrađanku Milenu (53) nisu obeshrabrile visoke cene voća i povrća. Svake godine uživa u pripremi zimnice, a posebno voli da sprema pekmeze i slatka od raznovrsnog voća. Čuva porodične recepte, a svoje ukućane, svake godine, obraduje novim koje pronađe na internetu ili smisli sama.

– Još kao mala sam volela da spremam zimnicu sa mamom i bakom. Baka je od svoje mame sačuvala puno recepata i ja ih danas sa ponosom pravim. Smatram da je domaća hrana najzdravija, pa mi zato nije teško da se svake jeseni malo namučim, jer znam da me onda, sve do proleća, čeka lepa i ukusna hrana na trpezi.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top