Dobar odziv za HPV vakcinu

Postavljeno: 13.09.2022

U Rasinskom okrugu vakcinu protiv HPV virusa do sada je primilo preko 121 dete. U Zavodu za javno zdravlje kažu da se može reći da je odziv za sada dobar, s obzirom da se radi o preporučenoj a ne obaveznoj vakcini

Iako su vakacine protv Humanog papiloma virusa (HPV) preporučene i za devojčice i za dečake, među vakcinisanima u Okrugu za sada su samo devojčice.

Prema rečima epidemiološkinje Mirjane Avramović, u Kruševcu je vakcinu primilo 86 devojčica.

– U uzrastu do 14 godina vakcinisana je 41 devojčica, od 15 do 18 njih 45, a od onih koji treba da prime i treću dozu 19. Ukupno u Rasinkom okrugu prvu dozu primilo 121 dete, drugu njih 25- kaže ona.

Doktorka Avramović smatra da je odziv dobar, s obzirom da je reč o preporučenoj a ne obaveznoj vakcini koja se krajem juna ove godine u našoj zemlji po prvi put daje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Inače, reč je o devetovalentnoj Gardasil 9 vakcini protiv humanog papiloma virusa može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto i najefiksanije je kada se primi pre nego što se dođe u kontakt sa virusom.

Vakcina se preporučuje pre svega devojčicama starosti od 9 do 15 godina i to pre prvog seksualnog odnosa. Struka preporučuje da je prime i dečaci jer, kako se navodi, oni mogu da budu prenosioci ovog virusa, a u veoma retkim slučajevima, i da obole od karcinoma penisa.

O samoj vakcini roditelji detaljnije mogu da se informišu kod izabranog pedijatra, a za decu od 9 do 15 godina, imunizacija se sprovodi uz pisanu saglasnost roditelja, odnosno, staratelja.

Struka navodi i to da je ova vakcina potpuno bezbedna, da se prima u nadlakticu, a da se reakcije lokalnog tipa, tačnije, blagi otok i crvenilo na mestu uboda.

Deci starosti od 9 do 15 godina daju se dve doze ove vakcine, a sa navršenih 15 pa sve do 19-te godine, tri doze.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top