Peticijom se novac od proslava traži za lečenje dece

Postavljeno: 05.12.2020

Peticiju “Da slavimo živote dece – Kruševac” upućenu gradonačelnici Jasmini Palurović i predsedniku Skupštine Grada Predragu Vukićeviću za tri dana je potpisalo više od dve hiljade građana. Peticijom se traži da lokalna samouprava novac predviđen za proslavu Nove godine preusmeri za lečenje bolesne dece. U Gradskoj upravi ovim povodom navode da ove godine neće biti organizovan koncert na Trgu, koji inače finansiraju donatori, a da se “sredstva za lečenje obezbedjuju preko saveta za zdravstvo i resorne komisije”

U peticiji objavljenoj na https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/da-slavimo-zivote-dece-krusevac?bucket&source=facebook-share-button&time=1606871950&utm_campaign&utm_source=facebook&share=fcc1fdfe-302c-4852-8ae9-c19041460b97 zatraženo je da se usmeravanjem budžetskog novca koji bi bio potrošen za proslavu Nove godine pomogne “naizgled malim drugarima, a u stvari velikim i neustrašivim borcima koji se sada nalaze u bolničkim posteljama i biju najvažniju bitku u svom životu”. 

Svaki novi dan, sat i minut mogu biti presudni. Ne postoji važnija borba od borbe za život, ne postoji ništa bitnije od života dece. Vrlo često ovi mali heroji ulaze u bitke sa minimalnim šanama da prežive, ali na nama je da im pomognemo da možda ipak budu pobednici – navedeno je u pozivu za potpisivanje peticije.

Navode da smatraju da je, u momentima kada zbog sve većeg broja zaraženih koronom postoji zabrana okupljanja, a sve više građana sve teže živi zbog nastale krize, besmisleno bacati novac građana na organizaciju proslave Nove godine, u bilo kom vidu, bilo uživo, bilo kroz plaćanje nekakvih preskupih online proslava.

Ovo su teška vremena. I mnogi ljudi su izgubili svoje bližnje. Istovremeno ovo je i vreme velike solidarnosti. Možemo da sedimo skrštenih ruku, a možemo probati da uradimo sve što je u našoj moći, kako bi naš novac bio potrošen za prave stvari i kako biasmo njime probali da spasemo one kojima je to potrebno i da znamo da slavljem svake naredne Nove godine, znamo da još neko slavi Novu godinu – poručuju inicijatori peticije. 

U odgovoru koji je KruševacGrad od Gradske uprave dobio na pitanje hoće li ova incijativa biti prihvaćena navedeno je da se “sredstva  za lečenje obezbeđuju preko saveta za zdravstvo i resorne komisije”.

Potvrđeno je da novogodišnji koncert na Trgu neće biti organizovan, a na naše pitanje da li bi Grad mogao da pozove donatore da novac koji bi inače dali za takve proslave usmere na lečenje bolesne dece, objašnjeno je da lokalna samouprava ne može da poziva dinatore na tako nešto već da takve zahteve donatorima podnose oni koji prikupljaju novac u humanitarne svrhe. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top